Военен контрол по границите в Европа

OFFNews 14 септември 2015 в 14:29 16434 8

Австрия ще последва примера на Германия и временно ще наложи контрол и по-строги проверки по границите си. Освен това там ще бъде разположена и армия, която да помога за овладяването на бежанската вълна, съобщи вицеканцлерът на страната Райнхолд Митерленер на съвместна пресконференция с канцлера Вернер Файман, цитиран от Би Би Си.

"Ако Германия извършва граничен контрол, то и Австрия трябва да засили проверките по границите", обясни Митерленер.

Канцлерът Файман пък каза, че откакто е възстановен граничният контрол, няма данни Берлин да е връщал бежанци на Виена.

Министърът на външните работи Себастиан Курц каза, че, ако Австрия не вземе същото решение като Германия, то страната му до дни "ще е напълно препълнена".

"Трябва да сме наясно, че ако оставим границите ни отворени, всеки ден ще приемаме по 10 000 бежанци, които може да останат в страната", обясни той. "Нашето географско положение е такова, че ние сме последната привлекателна страна във веригата преди Германия".

Междувременно ТАСС съобщи, че и Словакия въвежда контрол границите си с Унгария и Австрия.

"След обявеното от Германия временно възстановяване на граничния контрол на границите с Австрия Словакия временно ще въведе проверки по границата си с Австрия и Унгария", пише в съобщение, обнародвано на сайта на външното министерството на страната. За целта са мобилизирани 220 граничаря.

Властите на страната внимателно следят ситуацията в чужбина и координират своите усилия със съседни Австрия, Унгария и Чехия. Според някои експерти това е поредният удар върху Шенгенското пространство.

Белгия също обмисля да затвори временно границите си при масов приток на имигранти, съобщи държавният секретар Тео Франкен, цитиран от местни медии.

Той отбеляза, че страната му би предприела мерки, сходни на въведените от Германия, тъй като "натискът е твърде голям и това е опасно".

Франкен добави, че засега затваряне на белгийските граници не се налага и изразява надежда пристигналите в Германия да не продължат пътя си към Белгия.

Държавният секретар все пак вярва в идеята за Шенген - пространството без гранични проверки. Според него европейското икономическо пространство и свободното движение имат положително действие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови