Светът цитира Борисов: Не искам да съм начело на държава, в която полицията бие хора

Борислава Бибиновска 20 февруари 2013 в 10:34 5817 8

Бойко Борисов слиза от трибуната на Народното събрание, след като е обявил оставката на кабинета си. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов слиза от трибуната на Народното събрание, след като е обявил оставката на кабинета си. Снимка: БГНЕС

Чуждите медии и информационни агенции веднага гръмнаха с новината за оставката на българското правителство. Световни гиганти като Би Би Си и "Ал Джазира" разпространиха информацията като "Гореща новина" (Breaking News).

Би Би Си съобщава, че българският премиер Бойко Борисов е обявил оттеглянето на кабинета.

Медията цитира Борисов, който от парламентарната трибуна обяви: "Аз няма да участвам в правителство, под чиято власт полицията пребива хора".

След тези думи Борисов се обърна към вътрешния министър Цветан Цветанов с думите: "Цветанов, да благодарите на всички полицаи за положените усилия и това е жест и към тях да нямат работа на улицата, да а си гледат обществения ред и борбата с престъпността”.

Британската обществена медия отбелязва още, че оттеглянето на Борисов идва след като хиляди хора из цяла България протестираха срещу високите сметки за ток. Все още не е ясно, дали ще има предсрочни парламентарни избори или изборите ще се проведат по график през юли, съобщава Би Би Си.

 "Ройтерс"също посочва, че причината за оставката на българския премиер също са протестите срещу високите цени на тока.

Агенцията на свой ред цитира думите на Бойко Борисов, че няма да бъде начело на правителство, в което полицията бие хората.

Новината за оставката на Борисов отрази дори катарската телевизия "Ал Джазира".

Арабската медия коментира, че оттеглянето му от властта е вследствие на националните протести срещу високата цена на тока.

Според "Ал Джазира" премиерът се е опитал да успокои напрежение на протестите, като уволни финансовия министър Симеон Дянков, обеща да намали цената на тока и поиска лиценза на чужденстранните електрокомпании.

Обещанията на министър-председателят обаче не тушираха напрежението сред гражданите и протестите в страната във вторник вечерта продължиха, отбелязва още "Ал Джазира" .

Финансовият медиен канал "Bloomberg" съобщава, че Борисов е предложил да се оттегли от управлението на държавата след антиправителствените протести, които доведоха да улични сблъсъци и насилие само четири месеца преди редовните парламентарни избори в страната.

Бойко Борисов, който оглави правителството на България през 2009 г., заяви, че няма да прави никакви промени в кабинета, а вместо това ще депозира оставката си, съобщава медията.

Българската полиция участва вчера в сблъсъци с протестиращи граждани, които се обявиха против високите сметки за ток и поискаха оставката на правителството. Десетки бяха ранени, а 25 души бяха задържани, отбелязва още "Bloomberg".

"New York Times"  отделя водещо място на новината за оставката на българския премиер.

Медията отбелязва, че решението на Бойко Борисов идва след като масовите протести в страната се разраснаха и доведоха до напрежение между полиция и демонстранти.

"New York Times" пише, че протестиращите са обвинили правителството, че не е успяло да подобри занижените социални стандарти на българина.

Френската новинарска агенция AFP информира, че решението за оставката на Бойко Борисов "проправя пътя" за предсрочни парламентарни избори.

"Получих властта от народа, сега му я връщам".

С този цитат от изявлението на Бойко Борисов руската ИТАР-ТАСС съобщава новината за оставката на българското правителство.

Това изявление бе направено на фона на протестите, които се провеждат в няколко големи града в България срещу високите цени на електроенергията, отбелязва още руската медия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!