Стотици китайски ученици принудени да произвеждат нощем смартустройства за гиганта Amazon

Убеждавали ги учители, на които се плащало да ги водят във фабриките. Отказът от извънредния труд водел до заплахи, че може да имат проблем с дипломирането или стипендиите си

OFFNews Последна промяна на 09 август 2019 в 10:55 6388 0

Снимка Guardian/Bobby Yip/Reuters

Стотици ученици в Китай са били буквално впрегнати да произвеждат електронните устройства Alexa на гиганта в електронната търговия Amazon, като част от спорен и често незаконен опит за постигане на поставените високи цели за обема на продукцията, разкрива разследване на британския в. "Гардиън", публикувано днес.

Интервюта с работници и изтекли документи от доставчика на Amazon - Foxconn показват, че много ученици са били викани на работа нощем и са работили извънредно часове, за да произведат необходимия брой смартустройства. Всичко това е ставало в нарушение на китайското трудово законодателство.

Според документите тийнейджъри са били отвеждани от училища и технически колежи в югоизточния град Хънян, където са се трудили като стажанти. Техните учители са получавали пари от фабриките, за да ги водят. От учителите се искало да насърчават несъгласните с извънредния труд ученици да го приемат.

Някои ученици, произвеждали устройствата Echo и Echo Dot на Amazon, заедно с електронните четци Kindle, е трябвало да работят повече от два месеца, за да осигурят необходимата продукция в пикови периоди, показват документите.

Наети са били повече от 1000 ученици на възраст от 16 до 18 години.

Китайските фабрики имат право да наемат ученици на възраст от 16 години, но е забранено те да работят нощем и извънредно.

17-годишно момиче, което учи компютърни науки, започнало работа във фабрика за производство на Amazon Echo миналия месец. Поставили му условие да поставя защитен филм на 3000 устройства Echo Dots всеки ден. Учителят ѝ казал, че ще работи 8 часа на ден при петдневна седмица, но след това условията били променени: 10 часа на ден, 6 дни седмично. Казва, че е много уморително. Опитала да каже на ръководителя на поточната линия, че не иска да работи извънредно. Той разказал на учителя, а той поставил ултиматум - ако не работи извънредно, ако не може да бъде стажантка във Foxconn, това ще постави под въпрос дипломирането ѝ и стипендията ѝ в училище.

Foxconn, които произвеждат също "Айфони" за Apple, признават, че учениците са били наети незаконно и уверяват, че ще предприемат незабавни действия, за да спрат тази практика. В изявление компанията пише: "Удвоихме контрола над стажантските програми във всяко партньорско училище, за да сме сигурни, че при никакви обстоятелства стажантите няма да работят извънредни часове или нощем".

"Имаше случаи в миналото, когато слабият надзор от страна на местния мениджмънт е позволил това да се случи и, въпреки че на засегнатите стажанти е платено допълнително, това не е приемливо. Предприехме незабавни стъпки, за да сме сигурни, че това няма да се повтори."

Въпреки това компанията защитава политиката си да наема ученици с мотива, че са на възраст, в която е законно да работят и че така им дава възможността да придобият практически опит и обучение в редица области, което би подкрепило усилията им да намерят работа след завършването им.

Говорител на управляваната от най-богатия човек в света Джеф Безос Amazon заяви, че компанията няма да толерира нарушаването кодекса за поведение на доставчиците си, че регулярно оценява доставчиците, например чрез независими одитори.

Ако открием нарушения, предприемаме подходящите стъпки, включително като изискваме незабавни корекции - увери говорителят. Той подчертава, че е започнало спешно разследване на най-високо ниво на обвиненията към Foxconn.

Документите, получени в "Гардиън" от организации за трудови права в Китай, показват, че фабриките използват учениците, за да попълнят необходимата им бройка работници, поради трудностите им да наемат постоянна работна ръка. Една фабрика например се нуждаела приблизително от 7000 работници, за да осигури исканата продукция в периода април - октомври, но успяла да наеме само около 30 работници на седмици и се обърнала към агенция за наемане на работници и стажанти.

Стажантите можели да бъдат 15% от необходимия общ брой на персонала.

Други използвали учениците, за да намалят цената на труда.

Документи показват, че Foxconn плаща по 16.54 юана на час (£1.93), включително за извънредния труд. Опитните работници стрували на компанията по 20.18 юана на час.

В същото време през януари Amazon обяви, че е продала повече от 100 милиона устройства Alexa, чиято единична цена започва от около $50 в САЩ, £50 във Великобритания и 79 австралийски долара в Австралия, но по-сложните модели могат да струват и три пъти повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови