Срив в системата промени резултатите на парламентарните избори в Белгия

OFFNews 26 май 2014 в 19:01 3322 2

Срив в информационната система за електронното гласуване стана причина да бъдат обявени неверни първоначални данни за резултатите от парламентарните избори в Белгия, които по-късно бяха променени.

Според първоначално изнесените резултати най-много гласове са събрали умерените националисти от Нов фламандски алианс, а социалистите франкофони търпят голяма загуба.

Малко по-късно обаче от Министерството на вътрешните работи съобщиха, че има срив в системата, тъй като данните от Валония, където по традиция печелят социалистите, не постъпват в Централната избирателна комисия.

Белгийските власти увериха, че данните не са изгубени, но преброяването им ще бъде свързано със сложна техническа дейност.

Така се оказа, че първоначалните и окончателните резултати значително се различават, което обаче не засяга победителя – Нов фламандски алианс, които ще имат 34 депутати във Федералния парламент.

На второ място се нареждат социалистите франкофони с 24 депутати в парламента, следвани от Реформаторското движение с 20 мандата, Християндемократи и фламандци с 18 мандата, Откритите фламандски либерали и демократи с 14 мандата, Социалистите и прогресивните – 13 мандата, Демократично-хуманистичния център – 8 мандата, Еколо – 6 мандата, Зелените – 5 мандата, Вламс беланг – 3 мандата, Федералисти демократи франкофони и Белгийска работническа партия – по 2 мандата и Народна партия с 1 мандат.

Възможностите за съставяне на следващото федерално правителство са много, като според една от тях Новият фламандски алианс ще оглави кабинета в коалиция с Християндемократи и фламандци, а социалистите франкофони ще останат в опозиция.

Не е напълно изключен и вариантът националистите и социалистите за първи път да се коалират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!