Срещата на върха в балканските медии

OFFNews 18 май 2018 в 11:57 4050 0

Сърбия е доволна от срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, заявява премиерът на страната Ана Бърнабич. Според нея албанският й колега Еди Рама обаче е разочарован, тъй като не е получил дата за започване на преговори с ЕС. Това пише в. Данас, цитиран от БТА. 

Сърбия бе представена по най-добрия начин и получи най-голямо внимание досега, каза Бърнабич, като отбеляза, че сръбският президент Александър Вучич е получил думата веднага след Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и преди Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

Сърбия е приветствала препоръката за започване на преговори на Македония и Албания за членство в ЕС. Тя изрази надежда, че това ще стане по-скоро, защото без стабилен регион няма и стабилна Сърбия и няма динамично и устойчиво развитие. 

Агенция Танюг пък съобщава за "студен душ за надеждите на Балканите" от френския президент Еманюел Макрон, който на срещата в София каза, че на разширяването на ЕС трябва да се гледа предпазливо и че преди да бъдат приети нови страни, трябва да се направят промени в ЕС.

Информационният сайт Дневник цитира сръбския президент Александър Вучич, според когото срещата в София е отворила "нова глава" в региона и е дала добър сигнал за опазване на стабилността и сигурността на Балканите. 

В. "Вечерне новости" коментира, че на срещата на лидерите на ЕС и Западните Балкани е потвърдена перспективата на региона, но Еманюел Макрон още веднъж е изразил съмнение. Вестникът съобщава, че Александър Вучич е поканил британския премиер Тереза Мей да посети Сърбия. 

Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София на 17 май внесе нова енергия в отношенията на ЕС със страните от региона, 15 години след първата среща в подобен формат в Солун, коментира македонската телевизия Нова. Фокусът на срещата не беше върху разширяването, а върху свързването с цел да се подобрят транспортът и дигиталната инфраструктура на региона и да се улесни сътрудничеството.

Македонското министерство на външните работи е поискало корекция на погрешното назоваване на македонския език в официалните документи на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, съобщава сайтът МКД. В графата езици в тези документи вместо македонски пише "език на Бившата югославска република Македония". По този повод министерството, чрез постоянната мисия на Македония в ЕС, е изпратило официален протест до съответните служби в ЕС, в което е поискало смяна на това определение с определението "македонски език". 

Македонските медии отделят голямо внимание и на срещана на премиера Зоран Заев с гръцкия му колега Алексис Ципрас в кулоарите на срещата на върха в София, на която са разговаряли за спора за името на Македония.
След срещата Заев заяви, че ако спорът не бъде решен, това няма да доведе до дестабилизация, защото приятелството между двете държави е вече изградено. Заев добави, че има възможно решение, което ще се обсъжда в двете страни, като посочи само, че то е комплексно и включва не само името, а и обсега на употреба, идентичността и езика, посочва агенция Макфакс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови