Срещата на Г-20: Светът разделен на две за удари срещу Сирия

OFFNews 06 септември 2013 в 11:22 3677 3

Атаката с химическо оръжие в Сирия взе много жертви, сред които много деца.
Атаката с химическо оръжие в Сирия взе много жертви, сред които много деца.

Различията в позициите за действие по конфликта в Сирия се затвърдиха по време на вечерята на лидерите от Г-20 в Санкт-Петербург.

Поддръжниците и противниците на военни действия се разделиха приблизително по равно, заяви прессекетарят на руския президент Дмитрий Песков.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви в интервю за Би Би Си, че Великобритания има нови доказателства за използването на химически оръжия от режима в Сирия. "Mисля, че доказателствата непрекъснато стават все повече. Току-що пристигнаха нови, в лабораторията Портън Даун, които показват още веднъж изполване на химически оръжия в предградие на Дамаск... За някои хора доказателствата никога няма да са достатъчни. Напълно разбирам нежеланието да се въвличаме в нови трудности в Сирия", каза от Санкт Петербуг британският министър-председател.

Той ще поиска повторно гласуване в парламента за евентуално участие на страната му във военни действия в Сирия. Британският парламент веднъж отхвърли предложението за влизане във война и Камерън обяви, че ще се съобрази с това решение.

Говорителят на американския Държавния департамент съобщи, че девет държави са изразили подкрепа за предложена от САЩ резолюция за удари срещу Сирия. Това са Австралия, Албания, Дания, Канада, Косово, Полша, Румъния, Турция и Францияа. Водят се множество отделни преговори за участието на отделните държави - било то с военна, финансова или публична подкрепа.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър обвини Русия, че е превърнала Съвета за сигурност в заложник, като е блокирала действията в него срещу Сирия. Тя разкритикува структурата на Съвета за сигурност, която дава възможност на петте постоянни членки да налагат вето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!