Кристалина Георгиева критикува Съвета за сигурност на ООН за Сирия

Последна промяна на 05 септември 2013 в 09:39 3210 4

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагиране при кризи Кристалина Георгиева разкритикува в интервю за ДПА  Съвета за сигурност на ООН за неспособността му да постигне консенсус по конфликта в Сирия.

"Нужно е политическо решение за "най-тежката хуманитарна криза на нашето време", посочва Георгиева, цитирана от "Дарик".

 На въпрос на ДПА защо според нея Съветът за сигурност проявява такава липса на желание да приеме силна резолюция по сирийската криза, еврокомисарят отвръща, че няма ясен отговор на това.

 "Съветът за сигурност е парализиран. Той се е превърнал в институция на миналото, напълно анахронична за 21-и век. Фактът, че Съветът за сигурност не е способен да приеме дори резолюция, в която се казват две прости неща - не убивайте цивилни и не стреляйте по хората, които рискуват живота си да им помогнат - е напълно недопустим", заявява тя.

 На въпрос какво според Европейската комисия може да се направи да се спре тази трагедия, Георгиева отговаря: "Хуманитарната общност отдавна привлича вниманието върху сирийския конфликт като най-тежкият, който изпитваме през последното десетилетие. Приели сме координиран подход. Една от целите ни бе да се достигнат безпрецедентни равнища на финансиране, за да може помощта да стигне до колкото се може повече хора. По този начин това не само се превръща в животоспасяваща помощ - лекарства, храна, подслони и защита, - но и отваря пътя за други. Създава се движеща сила за мобилизиране и набиране на средства от традиционни донори, но и от арабските страни и Русия."

Запитана дали все още изпитва увереност, че ще се стигне до политическо решение, Георгиева отвръща, че ако се учим от историята, тя ни казва, че на всеки конфликт, всяка война в крайна сметка се слага край чрез политическо решение. "Дори най-драматичните войни в съвременната история, Виетнам, Корея или дори Втората световна война завършиха с мирен договор, с политическо решение. Единственият въпрос е: колко хора ще умрат, докато се стигне до това политическо решение."

На въпрос на ДПА може ли употребата на химически оръжия от режима да остане ненаказана, Георгиева отговаря, че тази употреба трябва да бъде осъдена и че е напълно недопустима. "От абсолютно решаващо значение е да възпрем в бъдеще последствията на този тип оръжия над хората. Но ние в ЕС се стремим към политическо решение. Смятам, че най-големият проблем сега е, че международната общност не действа единно и цената на това бездействие може да е твърде висока. Колко хора трябва да умрат? Изправени сме пред от най-тежките хуманитарни кризи на нашето време, но не говорим в един глас за необходимостта да се накарат страните в конфликта да водят диалог, а международната общност да се мобилизира и да преодолее различията. Това е единственият изход от тази лудост", заявява Кристалина Георгиева.

Според еврокомисаря светът подценява опасността за съседните страни от разрастване на войната извън пределите на Сирия. "Ако Ливан бъде дестабилизиран, ще сме изправени пред огромен проблем с бежанците, които са на негова територия, но някои ливанци може също да станат бежанци и опасността за Европа ще се повиши", заявява тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови