Военният министър на САЩ: Ударът над Сирия няма да е символичен

OFFNews 05 септември 2013 в 08:04 3668 5

Чък Хейгъл, Снимка: Reuters
Чък Хейгъл, Снимка: Reuters

Планираният военен удар на срещу Сирия заради употреба на химически оръжия от нейна страна няма да е само символичен и значително ще намали военната мощ на президента Башар ал Асад.

Това заяви на изслушване в Конгреса министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл.

Вчера Външната комисия на Сената одобри използването на военна сила в Сирия в отговор на атаката с химическо оръжие. Проекторезолюцията за военни удари вероятно ще бъде гласувана от целия състав на Сената следващата седмица. Силно дебатираният документ одобрява използването на ограничена военна сила в Сирия в продължение на 90 дни. Резолюцията не разрешава изпращане на американски войници на територията на Сирия.

Евентуалната операция на въоръжените сили на САЩ срещу сирийския режим няма да доведе до военно противопоставяне с Русия, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

„Разговарях с президента Владимир Путин и с външния министър Сергей Лавров и те ме увериха, че няма да се стигне до ескалация на конфликта до такова равнище. А и руските бойни кораби в Средиземно море се намират на значително разстояние”, коментира Кери, отговаряйки на въпроси на конгресмени относно опасността от противопоставяне с Русия, която притежава значителен ядрен арсенал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови