Среща Путин - Зеленски в Дубай? Папа Франциск помолил престолонаследника на Емирствата да я организира

OFFNews 10 август 2023 в 10:49 20579 1

Снимка Газета.ру

Засега нито Путин, нито Зеленски са съобщавали, че ще присъстват на конференцията за климата в Дубай през ноември.

Папа Франциск и няколко европейски държави насърчават провеждането на среща между президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на върха за климата COP 28, която ще се проведе в Дубай, в Обединените арабски емирства (ОАЕ) през ноември, съобщава италианската агенция ANSA с позоваване на ливанския ежедневник L'Orient-Le Jour.

Според изданието папата се е обърнал с молба към президента на ОАЕ шейха престолонаследник Мохамед бин Зайед Ал Нахаян да организира тази среща. Източинците на L'Orient-Le Jour казват, че искането на папата е било направено в координация с някои европейски страни и, че някои от тези държави ще влязат в пряк контакт с Абу Даби за да подкрепят инициативата.

"ОАЕ биха могли да се възползват от геополитическата си позиция, за да постигнат прекратяване на огъня между Русия и Украйна. Целта е да се постигне съгласие за диалог, който може да сложи край на войната", казва един от източниците.

Пак според L'Orient-Le Jour президентът на САЩ Джо Байдън „е наясно“ с идеята и дори я „приветства“, подчертавайки, че ще предостави „цялата подкрепа, необходима на срещата, за да постигне целите си“.

Според УНИАН Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е заявил желание да организира такава среща. На фона на медийните спекулации за възможността за разговор Путин-Зеленски, L'Orient-Le Jour признава, че засега нито Владимир Путин, нито Володимир Зеленски са съобщавали, че ще присъстват на срещата на върха за климата в Дубай.

Украинската страна е отворена за подновяване на преговорите с Русия за мирно уреждане на конфликта. Това изявление направи говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, който коментира публикациите за възможна среща между лидерите на воюващите страни в Дубай.

Според Милър Зеленски „е давал да се разбере от известно време“, че е „отворен за преговори с Русия при зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна“. В същото време представителят на Държавния департамент изрази убеденост, че самият Зеленски ще трябва да вземе окончателното решение за такава среща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

12.08 2023 в 09:53

Дъртият масон Бергольо пак се бута където не му е мястото. Заленски му каза ясно, че няма да му позволи да играе на миротворец в полза на Путин както на масона му се иска.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика