Сложих си ваксината на Пфайзер. Какво трябва да знам?

OFFNews 08 декември 2020 в 15:17 7619 0

Снимка архив

Великобритания е първата страна в света, която започна днес масова имунизация с ваксината за COVID-19, разработена от Pfizer и BioNtech.

Първата доза ще бъде достъпна в 50 болници, като с приоритет ще бъдат ваксинирани хората над 80, тези в домове за възрастни, както и здравните работници на първа линия.

Какво представлява ваксината на Pfizer&BioNtech ?

Ваксината на Pfizer&BioNtech е базирана на РНК технологията - съдържа част от генома на вируса. Тя се състои от 2 дози, които се поставят последователно с интервал от 3 седмици. По време на клиничните изпитания, ваксината е доказала 95% ефективност сред доброволците. 

Производителят твърди, че регистрираните странични ефекти са леки и се преодоляват бързо. Повечето по-тежки реакции се появяват след втората доза от ваксината. От фармацевтичната компанията уточниха, че най-често те са умора (при 3,8% от пациентите, и главоболие (при 2%). 

По-какъв начин защитава? 

Ваксината на Pfizer&BioNtech осигурява имунитет 7 дни след поставянето на втората доза от ваксината - около месец след първата доза. 

Клиничните изпитания все още не са установили дали ваксинираните могат да предават болестта на околните. Някои ваксини - като тази за хепатит "А" - осигуряват подобна защита, но не всички.

Клиничните изпитания на производителите на ваксини срещу COVID-19  са фокусирани върху способността им да предотвратяват разболяване от вируса. Необходими са още няколко месеца, за да стане ясно за какъв период от време ваксината осигурява защита. 

"Дотогава е добре да избягваме баровете, както и срещите с много хора", съветва д-р Анита Шет, специалист по инфекциозни болести в колежа по обществено здраве Johns Hopkins Bloomberg в Балтимор, Мериленд, САЩ. 

Тъй като все още няма доказателство, че ваксината предотвратява предаването на вируса, и никоя ваксина не е 100% ефективна, учените съветват ваксинираните да спазват предпазните мерки като носенето на маска, миенето на ръцете и социална дистанция.

"Както всяка друга ваксина, и тази може да действа добре на някои пациенти, и не толкова на други... Означава ли това, че можете да се качите на самолет или да се съберете с още 30 души? Определено не", категорична е д-р Мишел Барън, старши директор по превенция от инфекциозни болести в Университетската болница в Колорадо.

Тя твърди още, че масовата ваксинация ще обхване по-голяма част от обществото най-рано през пролетта на 2021. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков