След ЕС и САЩ наложиха санкции на Иран, свързани с производството на дронове за Русия

OFFNews 04 юни 2024 в 10:28 1014 0

Иран

Снимка GettyImages

Иранското знаме

САЩ наложиха нови санкции срещу физически и юридически лица от Иран заради връзките им с производството на дронове, които след това се доставят на Русия, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от ДПА.

"Санкциите са наложени на лица и компании, свързани с разработването, производството и разпространяването на безпилотни летателни апарати (БПЛА), които иранският режим предоставя на Русия и на своите проксита и партньори, за да удължава конфликта и да дестабилизира региона", обясни говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

И добави, че санкциите са издадени едновременно с налагането на ограничения от ЕС срещу лица и компании, свързани с иранското производство на БПЛА.

Санкционирани са четири юридически лица, които са свързани с компанията "Раян Рошд Афзар", и едно физическо, идентифицирано като директор на Иранската организация на авиационната индустрия, подчинена на иранското министерство на отбраната и отговорна за контрола на производителите на дронове.

Страните членки от ЕС се разбраха миналия петък да приемат санкции срещу шест физически и три юридически лица от Иран заради ролята им в прехвърлянето на дронове на Русия за употреба в конфликта в Украйна и в изпращането на оръжия за въоръжените групировки в Близкия изток.

Банковите сметки на подложените на санкции физически лица ще бъдат замразени и ще им се наложи забрана за пътуване в ЕС. Освен това ще бъде забранено пряко или косвено да се предоставят средства и икономически ресурси на лицата и организациите, станали обект на санкциите.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews