След брюкселската среща за мигрантите: Решенията са неясни, разделението е видимо

OFFNews 25 юни 2018 в 13:12 3959 0

Извънредната неформална среща на върха на европейските лидери в Брюксел за кризата с мигрантите ще се запомни като деня, в който европейските лидери се опитаха да спасят Ангела Меркел. След форума обаче италианският министър-председател Джузепе Конте излезе като победител, разграничавайки се от германския канцлер, пише в. "Файненшъл таймс".

"Много съм доволен. В правилната посока сме в настоящия дебат", написа Конте в Туитър след 4-часовата среща.

Събранието на 16-те лидери на ЕС беше шансът на Меркел да спечели политическо пространство за глътка въздух у дома, където тя е под натиск да защити границите на Германия и да отхвърли онези бежанци, които вече са се регистрирали в друга държава. 

Вместо това, заключенията от срещата са неясни, а разделението остава видимо, пише ФТ.

Италианският премиер пристигна в Брюксел с план от 10 точки, обещаващ "промяна в парадигмата", включително с искания, които фундаментално биха пренаписали 25-годишната политика на ЕС за мигрантите. 

Едно от малкото неща, по които лидерите постигнаха съгласие, беше новата политика за външните граници на Съюза, включително изграждането на лагери за бежанци извън европейския континент. За нещо подобно настояваше и премиерът на Унгария Виктор Орбан, който през 2016 г. предложи мигрантите "да бъдат натоварени на кораби към някой остров или към Северна Африка".

Планът на Франция и Испания да се създадат "горещи точки" в ЕС също набира скорост. През следващите седмици Европейската комисия трябва да излезе с предложение как да бъдат обособени такива лагери, кореспондиращи с принципите на международните човешки права. Италия подкрепя тази идея. 

Лидерети не успяха обаче да стигнат до съгласие по най-важния проблем пред канцлера Ангела Меркел - мигрантите, които вече са влезли в ЕС през една държава, но се установяват в друга.

Премирът Бойко Борисов се обяви против идеята да бъдат връщани мигранти в страните на първата им регистрация.

"Меркел може да поиска това, когато външните граници са надеждно затворени. Тоест ако на Гърция, на България ѝ трябват още 100, 200 млн., осигуряват се тези пари", заяви той.

Австрия от своя страна заплаши, че ще възстанови граничния си контрол, ако се приеме такова решение за връщане на бежанци.

"Ще направим всичко необходимо, за да защитим границите си - това означава връщането на контрола при Бернер и на други места", заяви канцлерът на Австрия Себастиян Курц в интервю за "Билд".

В навечерието на "минисрещата" за мигрантския въпрос френският президент Еманюел Макрон се обяви за прилагането на финансови санкции на страните от Европейския съюз, които отказват да приемат мигранти с доказан бежански статут.

"Не може страни, които се облагодетелстват от европейската солидарност, да изразяват своя национален егоизъм, когато става въпрос за проблема с мигрантите", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови