Австрия заплаши да върне граничния си контрол, за да не влизат бежанци

България е против връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация, обяви и премиерът Борисов преди срещата в Брюксел

OFFNews 24 юни 2018 в 16:00 6101 0

Снимка МС

Преди началото на извънредната среща в Брюксел за мигрантската криза.

Австрия обяви, че ще възстанови граничния си контрол, ако се приеме решението за връщане на бежанци в страната, в която те първоначално са се регистрирали. Това обяви канцлерът Себастиян Курц в интервю за "Билд", цитирано от електронното издание Politico.eu, в отговор на обсъжданото в Германия предложение.

Ако това се случи, Австрия ще върне контрола по границата в прохода Бернер (на границата между Австрия и Италия, най-оживеният търговски път в Европа) и на други места, обяви Курц. Миналата година през алпийския проход, свързващ Северен и Южен Тирол, са минали 2,25 милиона камиона.

Ще направим всичко необходимо, за да защитим границите си - това означава връщането на контрола при Бернер и на други места, обяви канцлерът на Австрия Курц преди днешната спешна извънредна неформална среща на върха на европейските лидери в Брюксел във връзка с миграционната криза. В срещата 16 държави, включително Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция.

На нея българският премиер Бойко Борисов ще предложи четири точки за справяне с проблема - незабавно спиране на потока от нелегални мигранти, гарантиране на външните граници на ЕС, изнесени центрове за настаняване на бежанци извън границите на Общността, а тези, които вече са в ЕС, да бъдат настанени в центрове от закрит тип.

Снимка: МС

Преди началото на срещата в белгийската столица пред журналисти премиерът Борисов заяви, че България, като страна на първа линия, не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация.

Както страните в ЕС, така и държавите от Западните Балкани, трябва да бъдат защитени, подчерта премиерът.

"Правителствените и държавните ръководители подкрепят позицията на България по въпроса с решаването на миграционния натиск в Европа. Френският президент Еманюел Макрон определи позицията ни като добра, подредена и технически издържана. Той поздрави българския премиер за работата на България по бежанския въпрос и за доброто сътрудничество с Турция", се казва в съобщение на Министерския съвет, което цитира премиера.

„Така построена като конструкция темата миграция може да бъде решена за съвсем кратко време. Ако всяка една от страните с външна граница направи като България по темата, въпросът ще бъде решен“, смята министър-председателят. Той допълни, че финансирането на страните на първа линия трябва да продължи, за да се гарантира, че бежанската вълна ще спре.

Българският премиер посочи, че е необходимо да има гъвкави споразумения за изнесените центрове за мигранти извън територията на Европа. „ В тези центрове трябва да има освен медицинска, и юридическа помощ, за да се прекрати това масово тръгване от Африка, Азия и други места“, уточни още Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!