Сирийци в България излизат на протест заради забрана на МВнР да гласуват за президент

Юлиан Христов 28 май 2014 в 11:38 4319 2

Представители на сирийската общност в България излизат днес на протест заради забраната за откриване на секция за изборите за президент в Сирия.

Българското Министерство на външните работи не даде разрешение за провеждането днес на президентските избори в посолството на Сирия. Решението на МВнР е свързано с позицията на страната да не признава резултатите от планираните за 3 юни избори в Сирия. 

Сирийската общност в България е разделена по този въпрос. "Позицията на българските граждани от сирийски произход е, че не сме съгласни с това решение. Считаме го за недемократично. Не виждаме никакъв смисъл да забраняват на сирийските граждани да избират сирийския президент демократично. Всъщност това е агресивен акт", коментира пред OFFNews д-р Мохамед Ибрахим – председател на Асоциацията на сирийците в България.

Той е убеден, че изборите в Сирия ще се проведат честно и не скрива симпатиите си към президента Башар Асад.  

"Нали говорим за демокрация? Разбира се, трябва да има различни мнения. Има сирийски граждани, които са опозиция, има от тях такива, които са предатели, има такива, които са терористи. Не можем да очакваме от тях да кажат приемат ли или не тези избори. Тук говорим за българската държава. Считам, че българското правителство не взе правилното решение, защото това не е решение на ЕС и на много държави в ЕС, където днес има избори и хората там отидоха да гласуват. Това е политически акт, това е една политическа агресия срещу сирийския народ и сирийската държава", коментира д-р Ибрахим.

По думите му, ако изборите у нас бяха позволени, от правото си на глас са щели да се възползват близо 800 души.

"Правителството забрани на 800 души да гласуват за своя президент, който решава бъдещето на Сирия. Не е тайна, че Башар Асад е лидер в Сирия, той не е само кандидат за президент, той устоя на тази агресия на целия недемократичен свят", каза още председателят на Асоциацията на сирийците в България, като посочи, че САЩ и опозицията поддържат "Ал Кайда".

Заради несъгласието с решението на МВнР днес сирийци ще излязат на протест пред сградата на министерството. Протестът е планиран за 17.30 часа днес.

Коренно различно е д-р Акрам Наюф от Асоциация "Свободна Сирия":

"Нашата позиция е много ясна и категорична - тези избори са нелегитимни, няма да бъдат демократични, прозрачни и честни. Връчили сме писмо в МВнР, в което настояваме да бъдат забранени тези избори в сирийското посолство заради тези причини."

Той обясни, че Конвенцията за консулските отношения от 1963 година дава правно основание на България да забрани провеждането на избори на чужда държава на територията ѝ.

"Изборите се провеждат на фона на тази ужасяваща война, която продължава 3 години. Загинаха 200 хил. души, а част от сирийското население са бежанци – 3 млн. зад граница и 7 млн., които са бежанци в собствената си държава. В съвременната история няма такава хуманитарна криза", коментира още Наюф.

Той обясни, че в момента службите за сигурност управляват Сирия, където цари военен режим. "Никой няма право да изрази мнение, никой няма право да създава партия - в противен случай биват арестувани и изтезавани и умират в затворите на режима", каза още д-р Наюф, според когото мирният изход от кризата е в съставянето на преходно правителство с намесата на международната общност и едва след нормализиране на ситуацията могат да се проведат честни и демократични избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!