Сириец извършил самоубийствения атентат в Истанбул, според Ердоган

OFFNews 12 януари 2016 в 13:41 5408 5

Сириец извършил самоубийствения атентата в Истанбул, според Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че самоубийственият атентат в Истанбул е извършен от сириец. Това стана по време на телевизионно обръщение на Ердоган. Според него атентаторът е от сирийски произход. 

Ердоган потвърди първоначалната информация, че жертвите са туристи. 10 от тях са убити, а 15 - ранени. 

Бойци от терористичната групировка "Ислямска държава" може да стоят зад експлозията, заявиха по-рано днес представители на турските сили за сигурност, цитирани от ТАСС.

Русия подготвя почвата да създаде "бутикова" сирийска държава около северната провинция Латакия и че извършва нападения срещу тюркмените там, каза Ердоган.

Сред убитите има турски граждани и чужденци. По-късно днес властите ще съобщят повече подробности.

Турция е първата цел на всички терористични групи, заяви Ердоган. Той посочи Ислямска държава и кюрдските сепарастити като заплаха за националната сигурност, но не ги обвини пряко за атакатака във вторник.

Взривът стана в 10.20 часа местно време близо до Теодосиевата колона на площад „Султанахмет“, която е една от туристическите забележителности в града. Детонацията е усетена на площад „Таксим“, който се намира на няколко километра от мястото на взрива. Площад "Султанахмед" се намира в близост до други исторически забележителности, като Синята джамия и църквата Света София.

Според вицепремиера Нуман Куртулмус атентаторът е роден през 1988 година в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови