Извънредно заседание на турското правителство след взрива

OFFNews 12 януари 2016 в 12:43 2869 0

Давутоглу свика извънредно заседание на правителството след взрива в Истанбул

Турският премиер Ахмет Давутоглу свика извънредно заседание по сигурността на ключови министри и представители на службите за сигурност. На заседанието участват вътрешният министър Ефкан Ала и ръководителят на разузнаването Хакан Фидан.

Най-малко 10 са убити и 15 са ранените след взрива на площад "Султанахмет" в историческата част на Истанбул. Взривът, който избухна тази сутрин в Истанбул, е бил много мощен и детонацията е била чута в съседните квартали, предаде AFP, като се позовава на очевидци. 

Турските власти подозират, че става въпрос за терористичен акт. По-рано очевидци заявиха пред турски медии, че експлозията е дело на атентатор самоубиец. Не се съобщава националността на загиналите и пострадалите, но по-рано медиите обявиха, че взривът е избухнал на трамвайна спирка при преминаването на група германски туристи.

Взривът е избухнал в 10.20 часа местно време близо до Теодосиевата колона на площад „Султанахмет“, която е една от туристическите забележителности в града. Детонацията е усетена на площад „Таксим“, който се намира на няколко километра от мястото на взрива. Площад "Султанахмед" се намира в близост до други исторически забележителности, като Синята джамия и църквата Света София.

„Експлозията бе толкова силна, че разтресе земята. Имаше много силен мирис“, казва германска туристка. „Видях най-малко 10 ранени. Със 100-процентова сигурност мога да кажа, че това не беше бомба, а самоубийствен атентат“, казва турски гражданин, цитиран от "Фокус".

Към момента германското външно министерство не е потвърдило информацията за ранени германски туристи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови