Швейцария забрани вноса на свинско от България

OFFNews 09 юли 2014 в 10:15 4185 1

Снимка Fran Linden/sxc.hu

Швейцария забранява вноса на живи прасета и свинско месо от няколко европейски държави с цел да се спре разпространението на заболяването африкански свинска треска, пише агенция "Франс прес".

Забраната влиза в сила днес, 9 юли и се отнася до вноса от България, Румъния и някои части на Латвия и Хърватия, обявиха санитарните власти в Швейцария.

Забраната за внос включва всички живи прасета и глигани, месото и всички месни продукти, както и сперма, яйцеклетки и ембриони.

Според данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН смъртоносното за животните заболяване се разпространява на Балканите, в Кавказ и Русия от 2007 година и е стигнало до епидемично разпространение в някои области на Африка.

Заболели животни бяха установени в края на юни в Латвия.

Заболяването бе открито още в Беларус и Полша.

От Агенцията по храните коментираха пред OFFNews, че знаят за случая и уточниха, че има констатирано огнище в Латвия и Швейцария вероятно е забранила вноса на свинско от още няколко страни като превантивна мярка. От там уточниха, че в момента текат проверки, които да покажат дали няма и друга причина за решението на Швейцария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови