САЩ влизат във война против ислямистите от „Боко Харам”

OFFNews 15 октомври 2015 в 07:20 2615 3

Боко Харам

Снимка Архив

Терористи от «Боко Харам».

Части на американската армия са разположени в Камерун, за да помагат в боевете против ислямистите от Боко Харам, обяви президентът Барак Обама, цитиран нощес от Би Би Си.

Засега 300 военнослужещи ще водят предимно разузнавателни операции в централноафриканската страна, както от въздуха, така и на терена. Те, по думите на Обама, ще останат там толкова дълго, колкото е необходимо. Първите 90 души са били изпратени в понеделник.

В Камерун, както и в Чад, проникват терористи от ислямистката групировка, възникнала в Нигерия и вюваща от 2009 г. Тя се присъедини към „Ислямска държава” и се назовава „Западноафриканска провинция”.

Нападенията й се отличават с варварство и крайна жестокост – като на ИДИЛ, а самият израз «Боко Харам» на един от африканските езици означава «Западното образование е забранено».

Против ислямистите се сраават военни части на Нигерия, Нигер, Камерун и Чад.

Американски самолети бяха участвали миналата година в неуспешното издирване на отвлечените от едно нигерийско училище над 200 момичета. Но сега за първи път сили на САЩ се включват в преки въоръжени операции против «Боко Харам».

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!