160 жени и деца освободени от лагер на Боко Харам

OFFNews Последна промяна на 30 април 2015 в 16:06 4493 1

Нигерийски войски са освободили около 160 жени и деца от пленнически лагер на радикалната групировка Боко Харам, предаде Си Ен Ен.

Спасителната операция е проведена в горския масив Самбиса, в Североизточна Нигерия, където има тилови бази на екстремистите. По информация от военните в Нигерия има двама загинали- екстремист и заложничка.

"Все още уточняваме точния брой на спасените заложници. Сред тях има около 60 жени и 100 деца", коментира говорител на нигерийската армия.

Военните сили се придвижили и в други части в района. Общо са унищожени 9 военни лагера на Боко Харам

По-рано тази седмица, в същия горски масив, нигерийската армия освободи приблизително 200 момичета и 100 жени. При избухналите боеве в девет отделни екстремистки лагери в горския масив Самбиса са загинали няколко души, включително войник и жена, предаде Асошиейтед прес, също позовавайки се на съобщението на говорителя на нигерийската армия. По думите му осем жени са с огнестрелни наранявания, а четирима военнослужещи са тежко ранени.

Някои от освободените по-рано жени били толкова променени от пленничеството си, че започнали да стрелят по своите освободители, обърна внимание представител на нигерийските власти. По думите му те ще се нуждаят от интензивно психологическо лечение.

Цитираният говорител на нигерийската армия съобщи, че при боевете са загинали и няколко полеви командири на Боко Харам, както и бойци на ислямистката групировка. Били са заловени или унищожени танкове и боеприпаси за едрокалибрени оръжия.

Смята се, че сред освободените няма нито едно от над двестате момичета, които бяха отвлечени от тяхното училище в нигерийското село Чибок през април 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови