Снимки показват разрушението след атаките на "Боко Харам"

Ивайло Анев 15 януари 2015 в 15:55 7865 3

Представители на "Боко Харам"

Сателитни снимки на нигерийски градове, атакувани от ислямистката групировка „Боко Харам“, показват повсеместни разрушения и говорят за огромен брой смъртни случаи, съобщи Би Би Си, цитирайки данни от организацията „Амнести Интернешънъл“.

Снимките са запечатали около 3700 постройки, унищожени или полуразрушени в градовете Бага и Дорон Бага този месец. Те се публикуват по времето, когато нигерийското правителство оспори информацията, че близо 2000 души са били убити при нападенията, твърдейки, че жертвите са едва 150.

Според „Амнести Интернешънъл“ ислямистите са убивали хората безразборно, а щетите след нападението са „катастрофални“.

Само през последните седмици бяха извършени няколко нови нападения, включително и от атентатори самоубийци – деца.

В градовете Бага и Дорон Бага - съседни градове в североизточна Нигерия, ислямистите са осъществили най-мащабните си и удари, като са разрушили около 620 сгради в Бага и повече от 2100 в Дорон Бага.

Сателитните снимки, показващи положението „преди“ и „след“, направени на 2 и 7 януари.

Анализаторът на "Амнести" Даниел Ейри съобщи в изявление, че детайлните изображения показват опустошение с катастрофални размери в два града, единият от които е почти заличен от картата в рамките на 4 дни.

Основана през 2002 г., "Боко Харам" се противопоставя на западното образование, като името на групировката значи "Западното образование е забранено".

Хиляди са убитите в североизточна Нигерия, след като ислямистите от "Боко Харам" започнаха насилствената си кампания за създаване на ислямска държава през 2009 година, а над 3 милиона души са били засегнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!