Нигерийската армия освободи 178 пленници от Боко Харам

OFFNews 03 август 2015 в 10:18 1973 0

Снимка pulse.ng

Армията на Нигерия е освободила 178 заложници от терористичната групировка Боко Харам, пише Ал Джазира.

В неделя военните са унищожили лагери на терористите в североизточния щат Борно. При операцията са спасени 67 жени, 10 мъже и 101 деца. Сред тях обаче не са някои от 219-те момичета, отвлечени през април 2014 г.

Стотици са спасените през тази година. Миналата седмица армията освободи 71 пленници. 

Говорител съобщава, че е заловен командир на групировката. 

Също така в неделя военновъздушните сили са помогнали на наземните войски да отблъснат атака от Боко Харам в село Бита, в покрайнините на контролирания от ислямистите резерват Самбиса.

Според източници 13 са убити, а 27 ранени при атака на групировката над село Малари, също в щата Борно. Нападението се случило около 1 ч. след полунощ. "Запалиха много къщи след като ни обвиниха, че сме издали на войници местонахождението им", казва местен фермер.

Терористите са изгубили контрол над голяма част от териториите си, но продължават с нападения над населени места и бомбени атентати. 

Нигерийският президент Мухамаду Бухари обеща да се пребори с Боко Харам с помощта на военни от Камерун, Нигер, Чад и Бенин. Очакваше се коалицията, формирана в столицата на Чад Нджамена, да започне съвместните действия на 31 юли, но това е възпрепятствано от липса на финанси и политическа воля. 





Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови