САЩ удариха бойци на Асад в Сирия

ОFFNews Последна промяна на 19 май 2017 в 11:33 3071 4

Американската армия е нанесла в четвъртък въздушен удар в южна Сирия по подкрепяни от Башар Асад сили, които са представлявали заплаха за американски войници и поддържани от тях сирийски бойци, предава Ройтерс, позовавайки се на информация от неназовани официални представители на САЩ. 

Десетките проправителствени бойци са се придвижвали с танк и строителна техника и игнорирали предупредителни изстрели от авиацията на САЩ, както и опитите от страна на Русия да ги разубеди. 

Според източник на Ройтерс поразените са имали за цел да установят позиция в близост до град Ат Танф, около който са разположени американската армия и подкрепяните от тях сили.

Член на поддържаните от САЩ опозиционни сирийски фракции твърди, че удареният конвой се състоял от сирийски и ирански сили, които се придвижвали към базата Ат Танф, когато влезли в сблъсък с опозицията. 

"Информирахме коалицията, че сме атакувани от сирийската армия и иранци в този момент, коалицията дойде и унищожи напредващия конвой", казва той. 

Според секретаря по отбраната на САЩ Джим Матис ударът е чисто дефанзивен и не променя ролята на Щатите в Сирия. 

"Не. Не засилваме ролята си в сирийската гражданска война, но ще защитим войниците си", коментира Матис. 

Инцидентът следва наредените от Доналд Тръмп въздушни удари по сирийската военна база "Шайрат" на 7 април. Тогава от кораби в Средиземно море бяха изстреляни близо 60 ракети "Томахоук" по авиобазата заради връзка между нея и химическата атака в Хан Шейхун от 4 април. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови