САЩ си спомнят за атентатите на 11 септември

Ивайло Анев 11 септември 2014 в 08:00 8951 12

Днес се навършват 13 години от атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, при които загинаха близо 3000 души.

Преди 13 години отвлечени пътнически самолети, пилотирани от членове на "Ал Кайда", се врязаха в сградите на кулите близнаци на Световния търговски център и на Пентагона.

В Ню Йорк има музей в памет на жертвите на атентатите, разположен на 20 метра под земята, обграден от бетонни стени и описван като един от най-мрачните в света. Церемонията в памет на жертвите ще се състои на мемориалния площад, разположен над него. Късно вечерта небето над Ню Йорк ще бъде пронизано от два светлинни лъча, символизиращи сринатите кули близнаци.

Днес, когато се отбелязва трагичната годишнина, музеят ще бъде затворен. За първи път мемориалният площад 9/11, разположен над музея, ще бъде отворен за обществеността през част от деня. Сега достъп до него имат само близките на жертвите.

Една от инсталациите в памет на жертвите в музея съдържа 2983 листчета хартия, залепени на една от стените. Всяко листче е боядисано в различен нюанс на синьото и символизира всяка от жертвите на атентатите.

Инсталацията, под надслов "В опит да си спомним змета на небето в онази септемврийска сутрин, е дело на твореца от Ню Йорк Спенсър Финч.

Музеят е дело на около 35 000 души, включително близки на загиналите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!