САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

OFFNews 01 юни 2017 в 22:56 8501 6

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.

Тръмп каза, че прави това, за да защити американските работни места.

Американският президент добави, че ще започне преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за ново споразумение, чиито условия са справедливи към САЩ.

По думите му, сегашната спогодба поставя в неизгодно положение Съединените щати в полза на други държави.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви днес, че решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата не е изненадващо, но е разочароващо.

"Предпочитаме САЩ да останат част от споразумението. Ние сме поели ангажимент към Парижкото споразумение", каза Търнбул пред журналисти в Сингапур.

Министърът на околната среда Джош Фрайденбърг каза в ефира на австралийската телевизия Ей Би Си, че климатичните промени са голяма заплаха за Големия бариерен риф. По думите му Парижкото споразумение е много значимо, защото дори без участието на САЩ "покрива около 70 процента от световните емисии" на парникови газове.

Японският министър на външните работи Фумио Кишида изрази съжаление за оттеглянето на САЩ. Той каза, че страната му ще "работи с други страни по Парижкото споразумение за неговото устойчиво и пълно прилагане" за борба с климатичните промени, допълва БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

12

Лопе де Вега

03.06 2017 в 15:44

Фсе пак да уточним. Тилърсън преведе думите на Тръмп и стана ясно, че САЩ продължават да ограничават вредните изхвърляния в атмосферата, но вече ще се съобразяват и с възможните следствия за своята икономика, сиреч, ще си гледат интереса. Де да можехме и ние така да гледаме своя си интерес!

Поздрав!

10571

11

Hissarion

02.06 2017 в 10:24

Нека не забравяме, че САЩ диктуваха условията на Парижкото споразумение, което беше подписано само защото отказваха да ратифицират Киото, което пак беше договорено под тяхна диктовка. И така вече 20 години.

14355

10

neverland

02.06 2017 в 09:20

Демек, искат да си цапат по спокойно ли?
Странно, мислех, че отдавна онези, които замърсяват са си диверсифицирали бизнеса с навлизане в зеления сектор.

Какво по хубаво от това едновременно да добиваш нефт или въглища, а през други фирми да строиш соларни паркове и турбини? Предлагаш различни продукти и технологии на пазара, потребителите имат привиден избор, има привидна конкуренция, а накрая всичко отива в един жоб.

23293

5

Стефан

02.06 2017 в 04:50

Чудесно. Аз се оттеглям от американския пазар.
Не че и под микроскоп мога да бъда забелязан там. Но каквото мога.