САЩ разкриха, че саудитският престолонаследник е одобрил убийството на Хашоги

OFFNews 26 февруари 2021 в 23:42 3863 0

Снимка U.S. Department of State

Мохамед бин Салман

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е одобрил операция за залавяне или ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги. Това се казва в разсекретен доклад на американското разузнаване.

Според разсекретения четиристраничен документ принц Салман смятал Хашоги за "заплаха за кралството", съобщава БТА.

Хашоги живееше в САЩ и пишеше критични към политиките на престолонаследника статии във весник "Вашингтон пост". Саудитският журналист беше убит и тялото му беше разчленено в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г.

Според нашата преценка престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е одобрил операция в Истанбул за залавяне или убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги, пише в доклада на американското разузнаване.

Малко след оповестяването на доклада властите в САЩ забраниха на 76 саудитци да влизат на американска територия, като заявиха, че няма да толерират хора, които заплашват или нападат активисти, дисиденти и журналисти от името на чуждестранни правителства.

Американското финансово министерство съобщи, че е наложило санкции на Ахмад Хасан Мохамед ал Асири, определен като "главатар" в убийството на Хашоги. Асири е бил заместник-директор на Службата за общо разузнаване на Саудитска Арабия.

Наложени са санкции и срещу "Силите за бърза намеса" - подразделение от охраната на саудитския престолонаследник, участвало в убийството на Хашоги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!