САЩ призоваха София и Скопие да намалят напрежението и бързо да решат споровете си

OFFNews 31 януари 2023 в 15:03 1789 4

департамент

Снимка Архив

Държавният департамент на САЩ

САЩ призоваха България и Северна Македония да намалят напрежението помежду си и да разрешат двустранните спорове. Тази позиция изразява Държавният департамент пред македонската секция на "Гласът на Америка".

"Призоваваме България и РС Македония да намалят риториката помежду си и бързо да разрешат двустранните си спорове. Бъдещето на РСМ е в Европейския съюз. САЩ продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната", се посочва в позицията на Държавния департамент.

Според македонската агенция МИА предстои българският посланик Ангел Ангелов да се върне в Скопие. Ангелов бе извикан в България за консултации. Причина за неговото временно връщане в страната е сериозната ситуация по отношение правата на българите в Северна Македония и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци, обясниха от МВнР. И дадоха примери с палежа на българския  културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля през м.г., трите поредни атаки срещу сградата на другия клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, в т.ч. стрелбата там, агресивната антибългарска кампания в македонските медии, побоя над Христиан Пендиков и приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Северна Македония".

Последният пример извън посочените от МВнР е заканата за блокада на пътя към Скопие на 4 февруари, когато ще се чества годишнина от рождението на Гоце Делчев. Българският революционер е погребан в църквата "Св. Спас" в Скопие и винаги на тази дата има българско посещение. 

По-късно от българското МВнР потвърдиха, че посланик Ангелов се е върнал в Скопие като израз на желанието на българската страна за намиране на подход за деескалация на напрежението в двустранните отношения.

Акцията срещу "българските неонацисти" доведе до нота на българското МВнР македонските власти да осигурят достъп за поклонението. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отиде на среща с македонския си колега, за да обсъдят мерките за противодействие на евентуални сблъсъци. 

Вицепремиерът по европейските въпроси на РСМ Боян Маричич коментира, че "колкото по-скоро постигнем консенсус и завършим конституционните промени, толкова по-скоро ще продължим напред към ЕС".

България поставя условие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС вкарването на сънародниците ни в македонската конституция. 

Маричич добави, цитиран от БТА, че страната вече няма оправдания, че някой блокира еврочленството ѝ и всичко зависи от самата Република Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

31.01 2023 в 17:38

Спиртосания,

Американците сраха у гащите на твоите рашки, да. ;) А позицията на Европа по казуса е известна даже и на котките, само не и на дебили като тебе. :D

Останалите ти тъпотии дори не заслужават коментар. :D

12082

1

leomesi

31.01 2023 в 15:33

И те пък на всяка манджа мерудия.