Посланикът на България в Северна Македония е извикан за консултации в МВнР

OFFNews 23 януари 2023 в 10:42 1520 0

МВнР

Снимка mfa.bg

Министерството на външните работи

България извика за консултации в София посланика си в Северна Македония Ангел Ангелов, съобщиха от Министерството на външните работи. 

Причина за неговото временно връщане в страната е сериозната ситуация по отношение правата на българите в Северна Македония и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци, добавят от външното ни министерство и дават примери:

"Палежът на Културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля през юни 2022 г., трите поредни атаки срещу сградата на организация "Цар Борис III" в Охрид, включително стрелбата с огнестрелно оръжие на 24 ноември 2022 г., агресивната антибългарска кампания в социалните мрежи в Северна Македония, жестокото нападение от 19 януари 2023 г. над Христиан Пендиков, секретар на организацията "Цар Борис III" в Охрид, както и приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Северна Македония".

Целта на консултациите е да се обсъдят възможностите за спиране на опасната тенденция от засилващ се натиск върху гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание и на перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови