Блокада на пътя за Скопие срещу 'българските неонацисти' организират в македонските социални мрежи

Поводът е честване на годишнина от рождението на българския революционер Гоце Делчев на 4 февруари

OFFNews 27 януари 2023 в 10:30 3664 6

призив

Снимка социални мрежи

Призивът за блокада на пътя.

Блокади на пътя за Скопие срещу "българските неонацисти" се организират в социалните мрежи в Република Северна Македония, цитирани от "Инфомакс" и БНТ.

Поводът е честване на годишнина от рождението на Гоце Делчев, чиито тленни останки се намират в църквата "Св. Спас" в Скопие. Те са пренесени там от българския комунистически режим през 1947 г. 

Фондации от България организират автобуси с желаещи да отидат до македонската столица на 4 февруари, за да почетат паметта на българския революционер.

Според публикациите в съседната ни държава се готвят блокади на пътищата към Скопие след граничните пунктове при Деве баир и Делчево и се призовават "всички родолюбиви хора да дойдат с камиони, трактори, автомобили и друга техника за участие в протеста". 

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви в Скупщината, че ще бъдат взети мерки за осигуряване на реда на 4 февруари.

Преди това македонското МВнР призова службите за сигурност да забранят достъпа на евродепутата Ангел Джамбазки до територията на РСМ. Повод за мярката е изказване на президента Стево Пендаровски, че един български евродепутат и други български граждани трябва да попаднат в забранителен списък. 

Всичко това се случва на фона на жестокия побой над секретаря на българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков, който бе докаран в София с правителствения самолет, за да му бъде направена спешна операция. Този инцидент Република Северна Македония смята за затворен пред ЕС с посещението на Буяр Османи в София, обясни самият той вчера пред депутатите в Скупщината.

Българската страна обаче не е на това мнение и спря международните проекти със Скопие, извика посланика ни за консултации и информира европейските партньори. Президентът Румен Радев настоя пред комисаря по разширяването Вархеи ЕС да прояви инициатива за защита на правата на македонските българи в същата степен, в каквато настояваше за бързата интеграция на Северна Македония в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

5

borisboris

27.01 2023 в 11:43

Прости манипулируеми хора, като тука. Диригенти си правят каквото си искат с тях. Никакво разбиране за причинно-следствена връзка.

625

4

1215

27.01 2023 в 11:22

Тъпаци излязоха брат,чедите.За 80 години успяха да загубят напълно достойнството си,ако въобще са го имали.

-970

2

Украинския сценарии в Балкански формат, дали америкосите не ни готвят същото. Така 2014 укрите почнаха да отричат че са руснаци, почнаха да преследват хората с такова самосъзнание и да осуетяват празниците им.

22548

1

dolivo

27.01 2023 в 10:44

Добри резултати от руската агентура там, тц тц
 
X

Подкастът на OFFNews