Демерджиев в Скопие заради честването на Гоце Делчев

OFFNews 30 януари 2023 в 07:29 1265 0

Министър Демерджиев

Снимка МВР

Министър Демерджиев отива на работна среща в Скопия

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще има днес работна среща в Скопие с колегата си от Северна Македония. Ще се обсъжда организацията за честването на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, съобщиха от МВР. 

Срещата ще започне в 12 часа местно време, в нея ще участва и заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев. 

По време на разговорите ще бъдат обсъдени и съвместни действия за гарантиране на спокойна и сигурна среда за честванията на 4 февруари. 

Отношенията между двете страни се обтегнаха след побоя над Христиан Пендиков, както и изявленията на президента на Северна Македония Стево Пендаровски български граждани да бъдат обявени за персона нон грата в страната и да бъдат спирани на границата.

В социалните мрежи се организират барикади, за да не бъдат допуснати български представители на годишнината. Външният министър Николай Милков заяви, че България ще поиска с нота достъпа до честването.

Предстоящите чествания бяха обсъдени в петък и от служебния премиер Гълъб Донев и премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в телефонен разговор. Премиерът Донев отново припомни тогава очакването на страната ни РСМ да предприеме необходимите действия за прекратяване на говора и престъпленията от омраза, както и за зачитане на правата на македонските българи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови