САЩ представи в Анкара сделката по продажбата на оръжия

Вилдан Байрямова 03 януари 2019 в 17:20 2842 0

Patriot

Снимка АА

Делегацията на САЩ, която снощи пристигна в Анкара, представи предложението за продажбата на американски зенитно-ракетни комплекси „Patriot“, съобщава Анадолската агенция.

Делегацията е съставена от прокурори и разследващи от ФБР, а според турските медии главната ѝ задача е да се координират действия по исканата от Анкара екстрадиция на Фетхуллах Гюлен, обвиняем №1 за опита за преврат от 15 юли 2016 г. В Анкара обаче се провеждат срещи с представители на министерствата на отбраната и военната промишленост, на външните министерства и на националната отбрана на Турция.

Офертата включва 4 радио-локационни станции AN/MPQ-65, 10 антенно-мачтови устройства, 20 пускови установки М903, изпитателно и друго оборудване. По-рано агенцията за сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността при Пентагона съобщи, че Държавният департамент на САЩ одобри възможна сделка с Турция за продажбата на системите за противоракетна отбрана „Patriot“ със съответното оборудване на обща сума 3,5 млрд. долара. Турция поиска да закупи 4 комплекта с 20 пускови установки и 80 ракети.

РИА новости цитира прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, според когото няма връзка между сделката на Турция със САЩ за американските системи за противоракетна отбрана и доставката там на руските комплекси С-400, а реализацията на договора с Москва ще продължи.

„Турция няма никакъв интерес в ръцете на САЩ да попаднат тактико-техническите характеристики и бойните възможности на С-400, които ще станат основа на националната й система за противовъздушна отбрана. Анкара и без друго е в достатъчно сложни и напрегнати отношения със САЩ“, смята руският военен експерт Игор Коротченко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови