САЩ пращат спасители и отпускат $1 млн. на Непал

OFFNews 25 април 2015 в 19:04 2258 7

САЩ изпращат спасители и отпускат 1 млн. долара на Непал

САЩ обявиха, че изпращат спасителен екип и отпускат първа помощ от 1 милион долара на Непал, който пострада днес от силно земетресение, отнело живота на близо хиляда души, съобщава bTV, като се позовава на Американската агенция за международно развитие (USAID).

Службата за оказване на помощ при бедствия в чужбина (OFDA), която е част от USAID, ще изпрати екип от спасители и помощ и разрешава деблокирането на един милион долара, за да се посрещнат най-спешните нужди на населението, се казва в съобщение в „Туитър” на директора на OFDA Джереми Кониндик.

Към 18,30 ч. жертвите на разрушително земетресение вече са близо 1000 и то само в Непал, съобщи Ройтерс, като цитира говорител на непалското вътрешно министерство.

Вероятно стотици са затрупани под отломките на падналите сгради. Спасители и обикновени граждани търсят оцелели изпод руините.

Непалското правителство обяви извънредно положение в пострадалите райони и призова международната общност да окаже хуманитарна помощ, предаде ДПА. Най-малко 29 от 75-те окръга в страната са засегнати от земетресението.

На съвещание правителството реши да отпусне 500 милиона непалски рупии (5 млн. долара) за фонда за борба с бедствията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!