САЩ обмислят нови санкции за газопровода "Северен поток 2"

OFFNews 05 февруари 2020 в 09:01 1863 0

Съединените щати обмислят да засилят натиска върху "Северен поток 2", ако Русия завърши изграждането на газопровода в Балтийско море.

Това заявиха дипломатически източници от Вашингтон, предаде немското издание "Ханделсблат".

Камарата на представителите и Сенатът са готови да приемат още един законопроект, с който ще се даде възможност на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи поредната серия от санкции срещу газопровода.

Газопроводът трябва да достави руски газ в Европа, като изолира територията на Украйна.

Малко преди това строителството на "Северен поток 2" беше спряно в Дания, а причината за това беше, че през декември 2019 г. швейцарската компания Allseas прекрати работата си по неговото изграждане на юг от Борнхолм (датски остров в Балтийско море). Този ход дойде след предупреждението на Вашингтон, че компанията може да се сблъска с "непреодолими правни и икономически санкции, които биха могли да застрашат съществуването й", ако продължи изграждането на газопровода.

Русия заяви, че решението на компанията Allseas е взето под нарастващия натиск от "незаконни американски санкции", и добави, че оттеглянето на компанията от проекта няма да възпрепятства намерението на Кремъл да завърши газопровода.

Президентът на Русия Владимир Путин пък прогнозира забавяне на строителството на "Северен поток 2" с няколко месеца заради санкциите на САЩ.

Подизпълнителят на проекта - германската енергоснабдителна компания Uniper, също изрази увереност, че газопроводът за транзит на природен газ скоро ще бъде финализиран, въпреки наложените от САЩ санкции във връзка с проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови