Европарламентът одобри спирането на Северен поток 2 и въвеждането на нови санкции срещу Русия

Българските евродепутати бяха разединени в оценката си за доклада

OFFNews 12 март 2019 в 19:20 6691 0

Европейският парламент одобри спирането на "Северен поток 2" и възможността за подновяване на икономическите санкции срещу руски физически лица.

Тези решения бяха включени в резолюция за отношенията между Европейския съюз и Русия, която бе одобрена на днешната пленарна сесия на ЕП с 402 гласа "за", 163 гласа "против" и 89 "въздържал се". Докладът е с пожелателен характер и няма законодателна тежест.

Според доклада, наречен "За политическите отношения между Европейския съюз и Русия“, ЕС и Русия ще останат ключови икономически партньори, но Русия вече не може да бъде определена като стратегически партньор за съюза.

Резолюцията още постановява, че "Северен поток 2" застрашава вътрешния енергиен пазар на ЕС и създава опасност той да стане зависим от притока на руски газ. Газопроводът се очаква да бъде стартиран в края на 2019 г.

Докладът призовава да бъде реформирано сегашното Споразумение за партньорство и сътрудничество (СПС) с Русия и ЕС да ограничи сътрудничеството си с нея до определен брой области от общ интерес. 

Според доклада от 2015 г. насам негативно влияние върху отношенията между ЕС и Русия е оказала интервенцията на Русия в Сирия и държави като Либия и Централноафриканската република, както и нейната подкрепа за авторитарни режими в страни като Северна Корея, Венецуела и Иран.

Какво смятат българските евродепутати?

Против резолюцията се обединиха българските социалисти и евродепутатът от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки. Той заяви, че ще гласува против, тъй като според него "отношенията с Русия би трябвало да бъдат разумни".

"Обвинява се Русия в резултатите от избори по целия свят, включително и Брекзит - това не е сериозно. Не можеш да смесваш икономически проекти като Северен поток 2, който очевидно е в интереса на Германия и тя си го следва, и тези безумства и политически заклинания", заяви Джамбазки.

Той допълни, че според него докладът е "мобилизация на политически капитал" преди изборите и точно затова няма да го подкрепи. 

Според българския евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев резолюцията е предизборна акция на Европейската народна партия. По негови думи докладът е в духа на реториката на Студената война и не отговаря на българския интерес.

"Преди една седмица руският премиер беше в България. Гласуването на подобни документи не помага на атмосферата. Тази реторика от Студената война на мен не ми харесва и тя не решава нито един проблем", заяви Станишев, като се обяви за продължаване на диалога между Европейския парламент и Кремъл. 

Станишев още коментира посещението на руския премиер Медведев и неговото изказване, че „Турски поток” ще мине през България само след гаранции от Европейската комисия. Според него Русия е в правото си, имайки предвид, че предния път премиерът Борисов се бил поддал на натиска от страна на европейските институции по отношение на "Южен поток".

В подкрепа на резолюцията се обявиха евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючук и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Според Кючук договорът всъщност е положителна стъпка за продължаване на отношенията между Руската федерация и ЕС. 

"В доклада има много позитивни неща, които очертават посоката как чрез диалог и чрез насърчаване на взаимното разбирателство двете страни могат да постигнат по-добри резултати, а съвременният свят ги кара все повече да го направят", допълни той.

Кючук още изрази мнение, че България трябва да бъде по-активна и да защити интересите си по отношение на "Турски поток".

"Чрез дипломатически совалки и на политически език България трябва да получи допълнителни задължителни гаранции, че проектът може да бъде реализиран", допълни той. 

Евродепутатът Андрей Ковачев коментира, че гласува в подкрепа на резолюцията, тъй като Русия води "многогодишна политика на конфронтация", която изисква отговор. Той обаче е категоричен, че не може да става дума за предизборна кампания на ЕНП, тъй като Европейският парламент и в миналото многократно е обсъждал отношенията си с Русия.

"В тази резолюция призоваваме Руската федерация да преустанови тези практики на дестабилизиране на ЕС, на финансиране на определени политически формации както в самия ЕС, както и на западните Балкани. Знаем какво се случи в Черна гора, знаем за опитите за саботиране в сегашната република Северна Македония. Това би трябвало да се преустанови и да имаме едни добри, взаимно изгодни взаимоотношения", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови