САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна за над 2 милиарда долара

OFFNews 03 февруари 2023 в 20:39 1773 4

Снимка ВСУ

САЩ обявиха новия пакет военна помощ, който предоставят на Украйна. Той възлиза на над 2 милиарда долара, предадоха Франс прес и БТА.

Помощта включва по-конкретно "ключови (системи) за противовъздушна отбрана, за да бъде помогнато на Украйна да защитава своето население, както и бронирани бойни машини на пехотата". Пакетът съдържа също боеприпаси да противотанкови ракетни комплекси "Джавлин" (Javelin) и за артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), пише в комюнике на министерството на отбраната на САЩ.

Новата помощ е на обща стойност 2,175 милиарда долара. Пакетът включва оръжия от запасите на Пентагона на стойност 425 милиона долара плюс 1,75 милиарда за купуване на въоръжение от съответните производители.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски призова за нови оръжейни доставки за страната си. "Украйна ще съумее да удържи Бахмут и да освободи окупираната (част от) Донбас, ако получи ракети с голям обсег", заяви Зеленски на съвместна пресконференция в Киев с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

По думите му украинските въоръжени сили ще отбраняват, докато могат "крепостта Бахмут", както той нарече града в източната Донецка област. "Никой няма да подарява Бахмут", добави Зеленски за града, чието превземане сега е основна цел на руската армия.

Според Русия нейните войски обкръжават Бахмут от няколко посоки, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

4

Merc

04.02 2023 в 21:02

Кремль требует штурмовать Киев.

«Это самоубийство», жалуются в минобороны России

-240

3

редовно четящ

04.02 2023 в 10:34

Руzката жаба ще се вари вече на по-силен огън.

-970

2

Просто ще стигнат до полската граница, така че обхвата на тия ракети да стига най- много до Киев :)

2073

1

Johnny B Goode

03.02 2023 в 21:17

Веждичката, не сте ли ги унищожили вече тези доставки?
Айде, какво се бавите.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки