САЩ налагат нови санкции срещу Русия с мотив отравянето на Скрипал

OFFNews 09 август 2018 в 09:35 3019 0

Снимка AFP

САЩ налагат нови санкции на Русия заради въвличането на Москва в употребата на "смъртоносния" невропаралитичен агент при опита за убийство на бивш шпионин във Великобритания.

Съобщението на САЩ от сряда срина рублата - снощи доларът се разменяше за 65,55 рубли, а еврото - за 76,12 рубли, пише "Лента".

Държавният департамент обясни, че санкциите са в отговор на използването на Новичок при опита за убийството на британския гражданин и двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, направен през месец март.

Действието цели правителството на руския президент Владимир Путин да бъде наказано за "използването на химически или биологически оръжия в нарушение на международното право", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Съгласно американския закон за химическите оръжия това действие води до налагане на икономически санкции.

Предвидените санкции засягат износа на електроника и оборудване, свързани с националната сигурност, но ще се прави изключение за космическото сътрудничество и други области - всеки случай ще се преценява отделно. След въвеждането им Русия ще разполага с 90 дни, за да гарантира, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни организации. Ако това не стане, ще бъде наложена втора поредица, "по-драконовски" санкции, включително руски авиокомпании да не бъдат допускани до американските летища и дори да бъдат преустановени дипломатическите отношения между Москва и Вашингтон.

Новите санкции трябва да влязат в сила 15 дена след уведомлението на Конгреса.

Те се налагат, след като през март на 19 руски граждани и пет организации бяха наложени санкции за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година. Също през март бяха експулсирани 60 руски дипломати. В отговор Москва също изгони 60 американски дипломати.

Руското посолство в САЩ заяви, че смята новите санкции за "драконовски" и обявени "под измислен предлог", пише "Известия", цитирани от БТА.

Руските дипломати не са получили доказателства от американска страна. Предложили са да бъде публикувана кореспонденцията им с Държавния департамент по "случая Скрипал", но Вашингтон не е отговорил, допълва "Ведомости".

Според пожелал анонимност висш представител на Държавния департамент новите санкции ще засегнат на практика всички руски държавни предприятия, а в тях са заети близо 40 на сто от работниците, посочва вестникът в друг материал.

Санкциите ще оставят Русия без електронни устройства заради Солсбъри, тревожи се "Московский комсомолец".

Ако до 3 месеца Русия не гарантира, че в бъдеще няма да използва химически и биологически оръжия, ако не допусне инспектори от ООН за проверка, властите на САЩ може практически да спрат износа и вноса на стоки от Русия, твърдят онлайн изданията "Реалное время" и Ар Ти Ви Ай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови