САЩ изпращат допълнителна военна помощ на Украйна за 800 млн. долара

OFFNews 21 април 2022 в 19:00 2238 2

Снимка БТА/АП - Архив

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е разрешил предоставянето на Украйна на допълнителна военна помощ, която ще бъде на стойност 800 милиона долара, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Той подчерта, че сега е критичен период в конфликта в Украйна, като Русия подготвя следващата фаза от войната. Новата военна помощ ще включва тежка артилерия, 144 хиляди броя муниции и тактически дронове.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби уточни, че пакетът включва 72 155-милиметрови гаубици, 121 тактически безпилотни летателни апарата, полево оборудване и резервни части, предаде БТА.

По-рано Байдън одобри общо около 2,6 милиарда долара военна помощ за Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ предупреди Конгреса, че ще трябва да разреши отпускането на още средства. 13,6-те милиарда долара, одобрени от Конгреса миналия месец за военна и хуманитарна помощ за Украйна, са "почти изчерпани", каза той.

Байдън обяви, че Съединените щати ще забранят на свързани с Русия кораби достъп до своите пристанища.

Той оспори твърденията на Русия, че е превзела Мариупол. "Спорно е" дали тя контролира украинския пристанищен град на Азовско море. "Все още няма никакви доказателства", че Русия е превзела Мариупол, каза президентът на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

21.04 2022 в 22:03

Pietro, златни ти уста! 10 варианта да утрепеш една орка, това си струва да се види! Пък на нашите тикви в парламента им се свиди да дадат по някоя каска. Ох, като кажа парламент, все на псувни ми избива...

440

1

Pietro

21.04 2022 в 19:56

Зад определението безпилотни тактически апарати (121 от тях) се крият две системи дронове от строго секретната система "Феникс". За тези нови оръжия не се знае нищо, само че досега са били използвани единствено от специалните части на Щатите при техните тайни операции. За първи път тези системи ще бъдат предоставени на военни зад граница. Те са предназначени да унищожават жива сила и бронирана техника. С висчки предишни доставки сега украинските бойци имат по 10 оръжия за унищожаване на бронирана техника за всеки руски танк.