САЩ и Иран увеличават военното си присъствие в Сирия

OFFNews 09 януари 2020 в 22:59 2211 0

Снимка АА

Техеран укрепва групировките си, воюващи на страната на режима на Башар Асад в сирийската провинция Дейр-ез-Зор е започна да вербува наемници от средите на местните жители след убийството на генерал Касем Сюлеймани.

В отговор на тази подготовка САЩ започнаха да прехвърлят подкрепления в района от базата си в Хасека, предаде Анадолската агенция.

През последните три дни командирите на проиранските групировки завербуваха в тази провинция 2 500 местни араби с обещанието да им плащат по 160 000 сирийски лири на месец. Вербуването на наемници сред местните араби е първата стъпка на Техеран на територията на Сирия.

Но в същото време след гибелта на Сюлеймани те, както и преди, използват мюсюлманите-шиити от Пакистан и Афганистан в конфликтните зони в Близкия Изток. Впоследствие бригадите „Фатимиюн“ от състава на иранския Корпус на стражите на Ислямската революция започнаха да пребазират афгански бойци в района Шамия в провинция Дейр-ез-Зор.

Периодично в региона избухват боеве между проиранските групировки и малките групи от терористите на Ислямска държава.

Активисти и членове на регионалните съвети планират протестна демонстрация против присъствието на проиранските групировки и армията на Асад. Мирната акция е предвидена за следващия петък под лозунга „Няма мир и стабилност в региона, докато присъстват режимът на Асад и Иран“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!