Съд отне еквадорското гражданство на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж

OFFNews 28 юли 2021 в 10:25 2757 0

Джулиан Асанж

Снимка Getty Images

Джулиан Асанж говори пред медиите от балкон на посолството на Еквадор в Лондон, 19 май 2017 г.

Съд отне еквадорското гражданство на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, предава ДПА.

Причината е допуснати административни пропуски при предоставянето му през 2017 г., уточнява в. El Comercio във вторник. Изданието се позовава на административен съд в еквадорската столица Кито.

Асанж остава задържан в строго охранявания лондонски затвор "Белмарш". САЩ настояват за екстрадицията му.

Основателят на "Уикилийкс" е обвинен в заговор, заедно с бившата анализаторка на американското разузнаване Челси Манинг, за изтичането на класифицирани материали през 2010 г. Тайните документи, свързани с ангажиментите на съюзническите сили в Афганистан, бяха публикувани в "Уикилийкс", докато Асанж сътрудничеше на журналисти в авторитетни издания.

Вашингтон повдигна 18 обвинения срещу родения в Австралия Асанж програмист. Властите в САЩ претендират, че той е поставил под риск живота на американски информатори. Ако бъде признат за виновен, Асанж може да бъде осъден на 175 г. затвор в САЩ.

Поддръжниците му и организации за защита свободата на словото виждат в него разследващ журналист, който е извадил на показ военни престъпления.

Асанж се укри в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция. Той получи бежански статут там, а по-късно - и гражданство. По това време правителството в Еквадор планираше да осигури на Асанж дипломатически статут, който би му позволил да напусне безопасно посолството. Впоследствие обаче възникна напрежение между Асанж и Кито. Еквадорското правителство отне бежанския статут на Асанж през 2019 г. и той беше задържан от британската полиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови