Руски войници ме изнасилиха и убиха мъжа ми: разкази от първо лице за зверствата в Украйна

OFFNews 12 април 2022 в 09:27 31021 4

Снимка Би Би Си

Анна, която разказва, че е била изнасилена от чеченец.

Руснаците се изтеглиха от районите около Киев, но оставиха осакатен живота на хора, които може би никога няма да се възстановят от травмите. Препечатваме репортаж на Би Би Си с разкази от първо лице за изнасилвания на украински жени от войниците на нашествениците.

Предупреждение: Този текст съдържа драстични описания на сексуално насилие

В тих селски квартал на 70 км западно от Киев разговаряме с Анна, която е на 50 години. Променихме името ѝ, за да защитим самоличността ѝ.

Анна ни разказа, че на 7 март е била вкъщи със съпруга си, когато чужд войник е нахлул.

"Под дулото на пистолет той ме отведе в къща наблизо. Заповяда ми: "Съблечи се или ще те застрелям". Продължаваше да ме заплашва, че ще ме убие, ако не направя това, което ми каза. След това започна да ме изнасилва", разказва тя.

Анна описва нападателя си като млад, слаб чеченски боец, съюзник на Русия.

"Докато той ме изнасилваше, влязоха още четирима войници. Помислих, че с мен е свършено. Но те го отведоха. Никога повече не го видях", казва тя. Смята, че е била спасена от отделна част руски войници.

Анна се връща у дома и намира съпруга си прострелян в корема.

"Опита се да затича след мен, за да ме спаси, но беше улучен от куршум", казва тя. Двамата потърсили подслон в съседска къща. Не могли да закарат съпруга ѝ в болница заради сраженията. Той починал от раните си два дни по-късно.

Анна не спира да плаче, докато разказва историята си. Показва мястото, където тя и съседите ѝ са погребали съпруга ѝ в задния двор на дома им. В началото на гроба стои висок дървен кръст.

Анна поддържа връзка с местната болница и получава психологическа подкрепа.

Анна е погребала съпруга си в градината.

Войниците, които я спасяват, остават в къщата ѝ няколко дни. Насочвали оръжието си към нея с искане да им даде вещите на съпруга си.

"Когато те си тръгнаха, намерих наркотици и виагра. Те се дрогираха и често бяха пияни. Повечето от тях са убийци, изнасилвачи и мародери", казва тя.

Надолу по пътя от къщата на Анна чуваме още една смразяваща история.

Твърди се, че жена е била изнасилена и убита. Съседите казват, че го е направил същият мъж, който е изнасилил Анна.

Жената била на около 40 години. Съседите казват, че е била изведена от дома си и държана в спалнята на близката къща, чиито обитатели са се евакуирали, когато войната започнала. Добре декорираната стая с богато украсени тапети и легло със златна табла сега е тревожна сцена на престъпление. По матрака и завивката има големи петна от кръв.

В ъгъла има огледало, на което е написана бележка с червило - "Измъчвани от неизвестни хора, погребани от руски войници".

Съседката Оксана разказва, че тя е оставена от руски войници, които намерили тялото на жената и го погребали. "Те [руските войници] ми казаха, че е била изнасилена и че гърлото ѝ е било или прерязано, или прободено с нож, и е кървяла до смърт. Казаха, че е имало много кръв".

Жената е погребана в гроб в градината на къщата.

Ден след нашето посещение полицията ексхумира тялото ѝ, за да разследва случая. Тялото било намерено без дрехи и с дълбока, дълга, порезна рана на врата.

Андрий Небитов, началник на полицията в Киевска област, ни разказа за друг случай, който разследват в село на 50 км западно от Киев. Семейство от трима души - двойка на около 30 години и малкото им дете - живеело в къща в края на селото.

"На 9 март няколко войници от руската армия влезли в къщата. Съпругът се опита да защити съпругата и детето си. Затова го застреляха в двора", разказва г-н Небитов.

"След това двама войници многократно изнасилиха съпругата. Те си тръгваха и после се връщаха. Върнаха се три пъти, за да я изнасилят. Заплашили я, че ако се съпротивлява, ще наранят малкото ѝ момче. За да защити детето си, тя не се е съпротивлявала".

Когато войниците си тръгнали, те опожарили къщата и застреляли кучетата на семейството.

Изгореният дом на семейството.

Жената избягала със сина си и се свързала с полицията. Г-н Небитов казва, че екипът му се е срещнал с нея и е записал показанията ѝ.

Те са събирали доказателства в семейната къща - сега от нея е останала само черупката. В овъглените руини има само няколко признака за предишния мирен, обикновен живот. Видяхме детско колело, плюшено конче, каишка за куче и мъжка зимна обувка с кожена подплата.

Съпругът е бил погребан в градината от съседи. Полицията вече е ексхумирала тялото му, за да го изследва. Те планират да отнесат случая до международните съдилища.

Омбудсманът на Украйна по правата на човека Людмила Денисова казва, че са документирани няколко такива случая.

"Около 25 момичета и жени на възраст от 14 до 24 години са били системно изнасилвани по време на окупацията в мазето на къща в Буча. Девет от тях са бременни", казва тя. "Руските войници са им казвали, че ще ги изнасилват до степен, в която няма да искат сексуален контакт с никой мъж, за да им попречат да имат украински деца."

Детска играчка пред опожарената къща.

Тя казва, че получават няколко обаждания на линиите за помощ, а също и информация чрез каналите в приложението за съобщения Telegram.

"25-годишна жена ни се обади, за да ни каже, че 16-годишната ѝ сестра е била изнасилена на улицата пред очите ѝ. Тя каза, че са крещели: "Това ще се случи на всяка нацистка проститутка", докато са изнасилвали сестра ѝ", казва г-жа Денисова.

Попитахме дали е възможно да се оцени мащабът на сексуалните престъпления, извършени от руските войски по време на окупацията.

"В момента това е невъзможно, защото не всички желаят да ни разкажат какво им се е случило. Повечето от тях в момента се обаждат за психологическа подкрепа, така че не можем да ги регистрираме като престъпления, ако не ни дадат показанията си", казва г-жа Денисова.

Добавя, че Украйна иска от ООН да бъде създаден специален трибунал, който да съди лично Владимир Путин по обвинения във военни престъпления, включително изнасилвания.

"Искам да попитам Путин защо се случва това? - казва Анна - жената, която ни разказа, че е била изнасилена. - Не разбирам. Не живеем в каменната ера, защо той не може да преговаря? Защо той окупира и убива?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!