Русия започва да става нетърпелива по казуса "Сноудън"

05 юли 2013 в 11:32 2540 2

Едуард Сноудън.
Едуард Сноудън.

Престоят Едуард Сноудън на московското летище все повече тревожи Русия, която отказа да го екстрадира в СА, но и не му предоставя политическо убежище.

В понеделник Путин постави условие на американеца, че ще получи убежище, ако престане да показва компрометиращи факти за САЩ. Сноудън отказа, а с това получи и съвета да напусне Русия.

Вече 11 дни човекът, издал на медиите конфиденциална информацията за милиони подслушвания в САЩ, се намира на ничията земя на летище "Шереметиево". Оттам той кандидатства за политическо убежище в над 20 страни, за да избегне екстрадиране в родината си, където го грози тежко обвинение.

Москва започва да става нетърпелива по решението на казуса, коментира "Ройтерс".

Въпреки отказа на Владимир Путин да екстрадира американеца, от Москва изпратиха ясен знак на Сноудън, че е нежелан гост заради риска от дипломатическа криза между САЩ и Русия.

Заместик-министърът на външните работи в страната Сергей Рябков заяви пред медии, че Русия не е получавала молба за политическо убежище от Сноудън. Бившият сътрудник на ЦРУвече 11 ден е на московското летище в "ничия земя".

Заявки за политическо убежище от Сноудън са получили Франция и Италия, но са отказали.

"Комуникираме с руското правителство всеки ден. Надяваме се да решим проблема така, че и двете страни да останат доволни", заяви американският посланик в Москва Майкъл Макфол пред "Ройтерс".

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews