Отклоняват държавния самолет на Боливия по подозрения, че превозва Сноудън

03 юли 2013 в 11:32 5103 0

Едуард Сноудън Снимка: The Guardian
Едуард Сноудън Снимка: The Guardian

Държавният самолет на боливийския президент Ево Моралес трябваше да промени маршрута си над Европа заради подозрения, че на борда пътува издирваният от САЩ Едуард Сноудън.

Съмненията, че Моралес е осигурил дипломатическо прикритие на Сноудън, накараха Франция и Португалия да затворят въздушното си пространство за боливийския самолет. Полетът по дестинация Москва-Боливия бе пренасочен към Виена. Москва е последната известна спирка на Едуард Сноудън. Той кандидатства за убежище в няколко държави, една от които е Боливия.

Случката с отклонения полет разгневи боливийския външен министър, според когото Сноудън не се намира на борда на самолета. Австрийските власти потвърдиха същото.

"Не знаем кой измисли тази огромна лъжа, но искаме да заклеймим пред международната общност несправедливите действия срещу самолета на президента Ево Моралес", обяви външният министър на Боливия. 

Правителственият "Фалкон" получил разрешение да презареди гориво в Испания преди да кацне в австрийската столица. По информация на Би Би Си от летището във Виена президентът Моралес уточнява маршрута към родината си. Малко по-късно медията съобщи, че Испания е позволила на президента да прелети през въздушното й пространство на път за Боливия.

Засега френските и португалските власти не са коментирали случилото се.

САЩ настояват Сноудън да бъде предаде на американското правосъдие заради огласяването на конфиденциалната информация за милиони подслушвания, осъществявани от американските служби за сигурност.

Къде търси убещиже Едуард Сноудън (по данни на Би Би Си):

- Отказ: Австрия, Бразилия, Финландия, Индия, Ирландия, Норвегия, Полша, Испания, Швейцария

- Оттеглена молба: Русия

- Очаква отговор от: Боливия, Китай, Куба, Еквадор, Германия, Исландия, Италия, Холандия, Никарагуа 

- Непотвърдено: Франция, Венецуела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови