Русия спря газа на Украйна, Газпром плаши Европа с ледена зима

OFFNews 25 ноември 2015 в 11:35 6857 14

Снимка Архив

Газпром спря доставките на газ за Украйна, докато не получи ново плащане, съобщава ТАСС.

Отказът на Украйна да купува газ от Русия създава риск за доставките на гориво към Европа, както и за украинските потребители, заяви шефът на Газпром Алексей Милер в сряда.

"Нафтогаз Украйна не е правил нова заявка за доставка на газ от наша страна и не е внасял ново плащане. Така притокът на гориво за страната спира, докато не получим нова транзакция. В същото време дори сега, преди да е застудяло сериозно, Украйна започна да използва своите запаси от газ, които не са достатъчно, че да осигурят спокойствие на страната. Отказът на Киев да купува руски газ създава риск за транзита към Европа преди задаващата се зима.", заявява Милер.

През октомври Украйна подписа споразумение с Газпром за доставката на 2 млрд. кубични метра газ. От Нафтогаз са платили близо 500 млн. долара на руския доставчик.

Припомняме, че на 25 септември Русия, ЕС и украйна постигнаха споразумение за така наречения "зимен пакет" за доставки на газ. Украйна трябваше да изпраща редовно малки вноски от цялата сума за горивото.

Цената на газа за Украйна през последното тримесечие на годината е около 230 долара за хиляда кубични метра.

Българската реакция

Към момента няма промяна в режима на работа и доставки на националната и транзитната газопреносна мрежа на България, съобщиха днес в 12:20 ч. от пресцентъра на министерството на енергетиката.

Заявките на входна точка ГИС „Негру вода“ на националната газопреносна мрежа се изпълняват при договорените количества и налягания.  

Налягането на входната точка и транзитираните количества по транзитната мрежа също е в рамките на договорените параметри. Ситуацията се следи и при необходимост ще бъдат предприети необходимите мерки. 

В края на месец октомври приключи нагнетателният сезон и в момента в подземното газово хранилище в Чирен има над 450 млн. куб. м. активен природен газ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!