"Газпром" се готви за рекордно ниски цени на газа

OFFNews 23 октомври 2015 в 17:20 3226 5

Снимка Архив

"Газпром" се подготвя за най-ниската цена на газа от десетилетие насам, съобщава Bloomberg. 

Най-големият износител на газ в света планира бюджета си за 2016 година с предварителни очаквания за цени на суровината около 200 долара за хиляда кубични метра. Информацията идва от двама служители на компанията, които са пожелали да останат анонимни.

За сравнение, хиляда кубични метра газ се продават за около 238 долара в момента и се продаваха за 349 долара през 2014 година извън балтийските държави.

От компанията са отказали коментар по въпроса.

"Газпром", който снабдява около една трета от Европа с газ и чийто приходи се формират на 40 процента от износ, е изправен пред понижаващите се цени, като повечето договори на компанията са свързани с цената на петрола със закъснение между 6 и 9 месеца.

Петролът тип Брент е поевтинял с 16% тази година след спад от 48% през 2014 година.

От друга страна, "Газпром" трябва да се справя със засилващата се конкуренция от на САЩ, които се подготвят да започнат износ на газ, допълва Bloomberg.

Все пак се очаква компанията да запази пазарния си дял в Европа, макар да очаква най-слабите приходи от години насам. Очакванията са за износ от около 160 млрд. кубични метра за 2016 година. Макар че се очаква спад в цената приходите на компанията ще се задържат близо до средното ниво от последните години, съобщава един от информаторите.

Газпром планира да инвестира повече от 50 млрд. долара в 3 основни направления на износ през следващите 5 години: нова газова връзка с Германия през Балтийско море, газопровод през Черно море до Турция и износен път към Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!