„Газпром” е възстановил доставките на газ за Украйна

OFFNews 12 октомври 2015 в 11:20 2570 1

Доставките на руски газ за Украйна са възстановени след тримесечно прекъсване, след като „Газпром” е получил от украинската газова компания „Нафтогаз” предплата за доставка на газ за октомври в размер на 234 млн. долара.

Това съобщи управителят на „Газпром” Алексей Милер, цитиран от РИА Новости.

„В 10 часа днес „Газпром” е възстановил доставките на газ за Украйна. От Украйна е получена предплата в размер на 234 млн. долара от обещаните 500 млн. долара за октомври. Украйна е поискала максимална доставка от 114 млн. кубически метра газ за денонощие, което съответства на договорения годишен обем за доставки на газ от 52 млрд. кубически метра”, обясни Милер.

В петък управителят на „Газпром” съобщи, че е постигната договорка с „Нафтогаз” за получаване на предплата за доставка на газ. Информацията беше потвърдена и от украинската страна.

Украйна, Русия и ЕК достигнаха споразумение за зимния пакет за доставки на газ за Украйна в размер на 2 млрд. кубически метра газ за 500 млн. долара. След поредните газови преговори беше договорена отстъпка от цената на газа в размер на около 20 долара за 1000 кубически метра.

Договорената цена за доставка на руски газ за Украйна е 248 – 252 долара за 1000 кубически метра.

Допълнителното споразумение между „Газпром” и „Нафтогаз” предвижда отказ от договорката за доставка само на предварително платено количество газ до март 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!