Русия прехвърля техника и сили на новия си 3-ти армейски корпус към Донецк и Запорожие

OFFNews 29 август 2022 в 10:14 2514 1

Техниката на 3. армейски корпус

Снимка CIT

Снимките на доброволци показват придвижване на техниката от Мулино към линията на фронта.

През последните дни руската армия прехвърля техника от полигона в Мулино, където се обучаваха бойците на новосформирания 3-ти армейски корпус, състоящ се от доброволци, към Ростовска област в близост до фронтовата линия, съобщи независимата разследваща организация Conflict Intelligence Team (CIT), която извършва мониторинг над активността на руските въоръжени сили.

Трети армейски корпус се състои от доброволци на възраст 18-50 години, които са били приманени от изгодни договори с руската армия. С тяхна помощ Русия се опитва да навакса загубите в жива сила без да обявява мобилизация. Предполага се, че корпусът се състои от около 15 хиляди военнослужещи.

„През последните дни наши доброволци ни предоставиха снимки и записи на транспортирането с жп транспорт на руска военна техника. На записите се виждат зенитно-ракетната система „Бук“ и танковете Т-80БВ и Т-90М“, съобщава CIT в своя канал в Telegram.

По справка в базата данни на руските железници и двата влака, на които е натоварена техниката, се движат от Мулино, област Нижни Новгород, до жп гара Неклиновка, Ростовска област, близо до границата с Донецка област на Украйна. Влаковите композиции са напуснали Мулино съответно на 22 и 24 август, което приблизително съответства на времето на заминаване на сформирания там 3-ти армейски корпус, за което беше информирал украинския анализатор Константин Машовец.

Малко по-рано CIT предположи, че транспортирането на комплексите "Бук" показва прехвърлянето на голяма формация, например на армия. Сега аналитиците предполагат, че става дума 3. Армейски корпус или поне тази част от него, която се счита за боеспособна. Анализаторът на DefMon3 пише за наличието на дивизия или бригада за ПВО в корпуса, позовавайки се на данни от украински източници. За формирането на 3-ти армейски корпус в Мулино първо съобщи украинското разузнаване. За присъствието на доброволци в Мулино и за оплакванията на местните жители от тях разказваше изданието "Layout".

Изследователят Том Бълок публикува снимки и видеоклипове, заснети в Мулино, показващи съвременни руски машини като БМП-3, Т-80БВМ и Т-90М. Източниците на CIT твърдят, че корпусът е сравнително добре оборудван с техника, но доброволците не притежават боен дух, дисциплина и желание да овладеят новото оборудване, което им е предоставено. Много наблюдатели са в недоумение защо най-модерните образци на руската техника са попаднали в ръцете на лошо обучени доброволци. „Виждаме две възможни причини за това – невъзможност за бързо доставяне на старо консервирано въоръжение или с липсата в руските части на подготвени екипажи, които да може да се дръпнат от фронта за усвояване на новата техника (това от своя страна може да е причинено от военни загуби или откази за участие в бойните действия).“ – пишат от CIT.

Засега е невъзможно да се каже със сигурност къде точно руското командване планира да използва силите на корпуса. Крайната точка на ешелоните (станция Неклиновка), разположена в южната част на Ростовска област, е най-близо до Донецкото и Запорожкото направления на фронта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков