Каролев: Ако „Южен поток“ наистина спира, трябва да търсим правата си на арбитраж

OFFNews 02 декември 2014 в 12:13 9462 26

Владимир Каролев

България трябва да поиска официално потвърждение за спирането на проекта „Южен поток“ и след това да търси правата си на арбитраж.

Това заяви пред bTV икономистът и съветник на министъра на икономиката Владимир Каролев.

Не е вярно твърдението, че България ще загуби стотици милиони, които е инвестирала в проекта. Инвестирани са 50 млн. долара, разделени между Русия и България, подчерта той.

По думите му оценките на Путин, според които България ще загуби 400 млн. евро на година заради спирането на проекта, не са верни. Транзитните такси за преноса на газ на българска територия са под тази сума, като от нея трябва да се извадят още и направените разходи, уточни икономистът.

Каролев настоя и всички, работещи в „Южен поток България“ да бъдат пуснати в неплатен отпуск, като допълни, че техните заплати са необосновано високи. 

С решението за спиране на проекта Путин се опитва да излезе от международна изолация, показвайки мускули на Запада, коментира и бившия енергиен министър Трайчо Трайков.

Това е еднолично решение на Путин, което изненада всички – руската Дума, енергийния министър и дори шефа на „Газпром“ Алексей Милер, категоричен е Трайков.

Ако някой твърди, че спирането е по вина на България, вероятно трябва да се призове на международен арбитраж, подчерта той.

Според Жельо Бойчев от БСП пък решението на Путин не може да се приема за изненада, тъй като Русия нееднократно е искала от България да обяви позицията си за реализацията на проекта, като последния срок е бил края на ноември.

Крайно съм разочарован от това предателство към бъдещите поколения, каза Бойчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!