Русия хвърли в битката за Северодонецк заместник-министъра на отбраната Генадий Жидко

OFFNews 31 май 2022 в 10:09 7910 3

Генадий Жидко

Снимка Пресслужба на Кремъл

През декември 2017 година Владимир Путин връчи на генерал Генадий Жидко "Златна звезда" на Герой на Русия.

Атаките на руската армия срещу украинските сили в Северодонецк се ръководят лично от ветерана от сирийската война генерал-полковник Генадий Жидко, твърди италианското издание „Кориере де ла сера“. В момента Жидко е заместник-министър на отбраната на Руската федерация, а през 2016 беше шеф на главния щаб на руския контингент в Сирия. На Северодонецкия фронт с Жидко е друг „сириец“, генерал Александър Дворников.

Генерал Жидко е нещо като политкомисар на руската армия - като заместник-министър ръководи политическия отдел на въоръжените сили, след връщането си от Сирия се е занимавал с въпросите на мобилизацията, логистиката и пропагандата. Той е авторът на програмата за набор на 17-18 годишните младежи като бъдещи кадети. Италианското издание, позовавайки се на източници в Москва, смята, че поемането на оперативното ръководство от Жидко е опит да се поправят първоначално допуснати грешки, тъй като се смята, че генералът е участвал в реформирането на Въоръжените сили на Руската федерация. Много е вероятно, предвид на големите загуби сред висшия офицерски състав и над 10 убити генерали Жидко да ръководи атаките срещу Северодонецк дистанционно.

Жидко влезе в министерството на отбраната като заместник на Сергей Шойгу през ноември м. г., а дотогава беше командващ на Източния военен окръг. „Генадий Валериевич, тука имате много работа. Честито, връщайте се в Москва. Поемайте своята работа като заместник-министър на отбраната и началник на Главното военно-политическо управление.“ –поздрави заместника си във видеоконферентна връзка при встъпването му в длъжност министър Шойгу.

Сред активите на Жидко от сирийската операция влиза освобождаването на Палмира и завземането от сирийците при подкрепата на руските военни на Дейр ез-Зор. Генералът ръководи най-кръвопроливните атаки, а за службата си в Сирия през 2017 получава от Владимир Путин „Златна звезда“ на Герой на Руската федерация. Името на Валентин Жидко е в санкционния списък на Съединените щати срещу руски военноначалници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10297

3

AntiZ

31.05 2022 в 14:37

Като го гледам този ГенадиииЙЙ, с каква любов гледа монголоидния тиган, нищо чудно да си е казвал: "Вова, я отдам свою жизнь за тебя! Я люблю тебя, мой Вова!" И потом пошол нах*й!

1050

2

пророк Данаил

31.05 2022 в 12:15

С пожелания за скорошно по мярка скроено и успешно ушито дървено пардесю.