Русия е готова да предаде телата на украинските войници, загинали в самолетна катастрофа

OFFNews 01 март 2024 в 07:35 1922 1

самолетна катастрофа

Снимка БТА/АП

Останките на Ил-76 в Белгородска област

Русия е готова да предаде на Украйна телата на загиналите в катастрофата с военния самолет Ил-76 през януари, съобщи днес руският пълномощник по правата на човека Татяна Москалкова, цитирана от агенция РИА и Ройтерс.

Москва обвинява Киев, че е свалил самолета над руската Белгородска област, убивайки 74 души на борда, включително 65 пленени украински войници, които били на път да бъдат разменени за руски военнопленници. Тя не е представила доказателства, припомня Ройтерс.

Москалкова заяви, че е в контакт с украински официални лица по въпроса за телата.

По-рано Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване, призова за международно разследване на катастрофата от 24 януари, което да установи дали самолетът е превозвал оръжия или пътници заедно с екипажа.

Зеленски иска международно разследване за катастрофата на руския самолет

Русия и Украйна си размениха обвинения във връзка с катастрофата, като Москва обвини Киев, че е убил собствените си хора, а Украйна отхвърли твърденията на Москва като "необуздана руска пропаганда".

Някои оценки на западното разузнаване предполагат, че самолетът е бил свален с украинска ракета, въпреки че не могат да потвърдят наличието на военнопленници на борда.

Френски военен служител заяви пред AП, че Париж е стигнал до заключението, че украинските сили са използвали батарея ракети земя-въздух "Пейтриът", за да свалят руския Ил-76, като са стреляли от разстояние около 50 км.

Украйна нито потвърди, нито отрече, че е свалила самолета, и оспори обясненията на Москва за това кой е бил на борда и какво се е случило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика