Ромпой: Европа отново ще бъде символ на надеждата

Вероника Шербанова 09 декември 2012 в 16:28 1552 0

Херман Ван Ромпой Снимка: ЕРА/БГНЕС
Херман Ван Ромпой Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Европа ще излезе по-силна от кризата и отново ще бъде символ на надеждата”. Това каза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в Осло, където ще бъде връчена Нобеловата награда за мир за 2012 г.

За да получат отличието, което тази година беше присъдено на Европейския съюз, в норвежката столица пристигнаха  още председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

„ЕС минава през тежък период, но съм сигурен, че ще успеем”, посочи Ромпой. „Ще излезем от несигурността и рецесията по-силни отпреди. Искаме Европа отново да стане символ на надеждата”, добави той.

Нобеловата награда ще бъде връчена в понеделник. Паричната награда от 1,2 млн. долара пък ще бъде дадена за благотворителност, обявиха по-рано лидерите.

Това, че отличието за тази година, ще бъде присъдено на ЕС, стана ясно на 12 октомври.

“ЕС работи повече от шест десетилетия за установяване на мир, в името на демокрацията и човешките права”, съобщиха от Нобеловата комисия тогава. Сред главните постижения на съюза е помощта му за трансформирането на Европа от континент на война в континент на мир, допълниха те.

Световните медии нарекоха “изненадващ” избора за носител на Нобелова награда за тази година, тъй като съюзът в момента преминава през най-тежката си криза.

Награждаването на ЕС с Нобеловата награда за мир беше посрещнато и с много критики. 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови