Младенов се похвали: И заради нас ЕС грабна Нобеловата награда

Вероника Шербанова 12 октомври 2012 в 16:00 1582 4

Николай Младенов. Снимка БГНЕС
Николай Младенов. Снимка БГНЕС

Нобеловата награда за мир за Европейския съюз е признание за България и е доказателство за успеха на нашите усилия. Това заяви днес министърът на вътрешните работи Николай Младенов.

„Нобеловата награда за мир за Европейския съюз е признание за всички нас, че можем да преодолеем различията и да живеем заедно, но и вдъхновение за останалата част от света“, коментира Младенов.

По думите му наградата е за всички „български и европейски граждани, тя е признание за общите ни усилия, но и ни дава увереност, че сме на прав път“.

Приносът на България е не по-малко решаващ за отличието, което днес получи ЕС, става ясно от изказването на външния министър.

„За България днешната награда означава признание, че нашите усилия тук на Балканите са напълно в контекста на успеха на европейската идея“, каза той.

Младенов посочи, че сред главните приоритети на страната ни е да бъде „пример за толерантност и добросъседство, а също така и генератор на стабилност в труден регион“.

Според министъра „не трябва да губим ентусиазма си за бъдещето на Европа и за ролята, която можем да имаме в решаването на конфликтите по света“.

По-рано днес стана ясно, че носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир е Европейският съюз.
Световните медии нарекоха “изненадващ” избора за носител на Нобелова награда за тази година, тъй като съюзът в момента преминава през най-тежката си криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови